„Toplica – slike prošlosti“ – pogled u budućnost

0

Jedan drugačiji pogled na bogatu topličku prošlost i pokušaj da se još malo odškrinu vrata istorije, ovim rečima su Prokupčanima najavljena tri dokumentarna filma iz ciklusa Toplicaslike prošlosti.

U Narodnom muzeju Toplice večeras su prikazana tri kratka dokumentarna filma, „Pločnik kroz istoriju, od neolita do Boja na Pločniku“, „Marina kula“ i „Nemanjine zadužbine“.

– Želeli smo da pokažemo jednu drugačiju sliku, da još malo odškrinemo vrata istorije. Pored istorijskih činjenica, dakle, želeli smo da uz odgovarajuće istraživanje i sagovornike oživimo ove nekima manje, a nekima više poznate priče, rekla je Julka Kuzmanović-Cvetković, arheolog i scenarista filmova.

Projekat „Toplica – slike prošlosti“ je projekat Top Novosti, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Reditelj je Zoran Cvetković, a snimanje i montaža povereni su Marku Đinđiću.

Na snimanju filmova radilo se šest meseci, a učesnici projekta očekuju da saradnja sa Ministarstvom postane tradicionalna. Nakon premijernog prikazivanja filmova u Prokuplju biće organizovana projekcija i u Kuršumliji.

Filmovi će takođe biti dostupni za gledanje i na sajtu Top Novosti. Građani su već imali prilike da pogledaju film o Marinoj kuli

Pogledajte i dokumentarni film o Pločniku OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime