Topličani sadite kupine!

12

Iako je Toplički kraj nekada bio poznat po grožđu, a danas najčešće po višnji, šljivi i malini, jedan blački poljoprivrednik i voćar kaže da nema unosnijeg posla od uzgajanja kupina! Voćar iz Trbunja kod Blaca S.A. oprobao se u uzgajanju malina i kupina i odlučio je da posvedoči o tome koliko se gajenje kupina zapravo isplati.

Kako kaže, svi već nekako po navici ili pak porodičnom nasleđu sadimo višnju i malinu, a zaboravljamo na kupine. Sasvim slučajno, on je pre tri godine došao do ideje da se oproba u radu sa ovim voćem i njegovo iskustvo je pozitivno.

– Tokom godine potrebno je sve ukupno 7 dana da se srede. Seku se stare i vežu mlade kupine, plus treba izdvojiti dva dana da se dvaput okopaju. Ja obavezno pokosim travu između redova. U odnosu na maline su izdržljivije i manje prskanja je potrebno da se sačuvaju. Beru se tokom celog avgusta na tri ili četiri dana i meni lično je za 15 ari koliko imam potrebno 5 radnika da to poberemo. Zasad sam nabrao kupina oko 4.5 tone i očekujem još 3 tone da naberem do kraja avgusta. S obzirom da imam i 15 ari malina, koje su ove godine rodile oko 3 tone, lako mogu da napravim poređenje. Što se zarade tiče, kupine jesu jeftinije. Ovogodišnja cena je 50 dinara, na primer. Međutim, kada se uzme u obzir rad i uložena sredstva, dobijena količina je jednaka prošlogodišnjoj ceni maline. Trenutno sam zadovoljan rodom i cenom koja uvek može biti veća – kaže ovaj voćar iz Trbunja.
Pored toga što nema mnogo ulaganja, ne treba zaboraviti ni to koliko je ovo voće zapravo zdravo. Stručnjaci se slažu da ima lekovita svojstva, jačaju imunitet, omogućavaju zdravo funkcionisanje srca, a mnogi ga preporučuju kao preventivu raka. Preporučuju se trudnicama, jačaju kosti i poboljšavaju vid, kao i pamćenje, a nutricionisti često predlažu kupine kao voće koje kontroliše i reguliše telesnu težinu.

12 KOMENTARA

  1. Znači čovek je 7 tona kupina nabrao, po 50 dinara, 350,000 dinara, to je kad se podeli na 12 meseci ukupno 29,166,67. sto znači da on ima platu on 30,000 a ukupno radi koliko kaže 10 do 15 dana,
    Znači svi bi htreli da se opare odjednom, Pa to nigde nije moguće, da li vi razmišljate o tome ili ne? Očigledno da ne, A spomenuo je da ima i maline, i tzoliko je i za maline uzeo, dobro znači malo manje. Nisam računao ulaganje ali da ga ulaganje košta jedna cela godina zarade nek ode pa ostalo je ostalo trajno bez ikakvog dodatnog ulaganja. Seljaci urazumite se! ništa ne može preko noći. Ni meni ne odgovara to što je ta cena, ali šta da radim, bolje i ta nego manja. Ali uglavnom vidite kalkulaciju.

    Ajd pa srećno!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime