Toplički region u IPA Programu prekogranične saradnje sa Bugarskom

1

Danas je održan informativni seminar “Toplički region kao novi član prekogranične porodice IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020“.

Seminar je organizovala Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, kao Nacionalno telo IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, u saradnji sa Ministarstvom za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske, Upravljačkim telom Programa.

Glavna tema seminara je bilo upravo predstavljanje detalja novog Programa, mogućnosti za prijavljivanje predloga projekata, kao i predlog integracije Topličkog regiona u prekogranični region Programa.

Predstavnici Programa su biti na raspolaganju učesnicima seminara da objasne opšta pravila za pripremu predloga projekata i kriterijume za ocenjivanje. Ujedno su predstavljeni primeri uspešno završenih projekata.

Svaki projekat koji se realizuje mora da ima makar po jednog partnera iz Bugarske i Srbije, i to u okviru jedne od tri osnovna tematska elementa: podsticanje razvoja turizma i kulturnog i prirodnog nasleđa, investiranje u mlade, obrazovanje i veštine, i na kraju, zaštita životne sredine i promovisanje prilagođavanja klimatskim promenama, prevencija i upravljanje rizikom.
Učesnike seminara pozdravili su Sanda Šimić, iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, i predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

– Uključenje Topličkog okruga u prekograničnu saradnju Bugarska – Srbija 2014-2020. je jako značajno za opštine Topličkog okruga, i ja se nadam da ćemo tu mogućnost i šansu iskoristiti na najbolji način. Ovim su stvorene mogućnosti da se realizuju ideje, da se osposobljavaju kadrovi za apliciranje i za druge ozbiljnije projekte koji su pred nama, svakako i da se koristi znanje i iskustvo drugih lokalnih zajednica koje su svih ovih godina mogle da koriste sredstva i da rade na realizaciji projekta kroz prekograničnu saradnju, rekao je predsednik Paunović.

Program koji će važiti sedam godina je napisan, a vrlo brzo se očekuje da bude raspisan i javni poziv za prikupljanje predloga projekata. Krug aktivnosti koje mogu da se prijavljuju kao projekti iz programa je dosta širok, počev od komunalnih delatnosti, preko prosvete, zdravstva i svih delatnosti koje se tiču statusa mladih, koji je jedan od najvećih prioriteta programa.

Iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije su pokazali spremnost da kandidatima pomognu tako što će organizovati obuke za pisanje projekata i iskazuju veliku radost što će Toplički region ostvariti prekograničnu saradnju sa Bugarskom.

1 KOMENTAR

  1. Korisno predstavljane, s’ obzirom da cesto ljudi nisu najbolje upoznati sa svim mogucnostima koje ovakvi programi pruzaju. Ovaj novac je i predvidjen prvenstveno za razvoj drustva, pa ga i treba maksimalno pozitivno iskoristiti!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime