Topovi iz Drugog svetskog rata u prokupačkom muzeju

0

Pored već postojećih postavki Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju,  njegovi posetioci moći da vide i topove iz Drugog svetskog rata, koji će biti izloženi u dvorištu ove ustanove kulture. Prokupački muzej je topove dobio na revers na godinu dana, od Vojnog muzeja u Beogradu, a oni su dosad bili izloženi ispred muzeja u Ćupriji.

– Topovi su protivtenkovski, a proizvedeni su 1934. godine. Jedan je čehoslovačke proizvodnje iz firme „Škoda“ , a drugi nemačke iz „Rejmetala“ u Dizeldorfu. Reč je topovima tipa M 37 i M35/36. Cilj nam je bio da svi oni koji žele, mogu i uživo da vide topove kod nas u muzeju, a posebno deca i prokupački đaci, koje će sigurno interesovati topovi iz Drugog svetskog rata, istakao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Narodni muzej Toplice  će biti jedan od retkih u Srbiji koji će imati topove izložene u svom dvorištu. Oni će svakako biti velika atrakcija, ne samo za Prokupčane, već i turiste, koji će prilikom posete našem gradu moći da ih pogledaju i kraj njih se, ukoliko žele i fotografišu.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here