Tradicionalna slavska „Ulica darivanja” zablistala u čast Svetog Prokopija

0

I ove godine povodom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije u Prokuplju tradicionalna manifestacija pod nazivom „Ulica darivanja” privukla je veliko interesovanje Prokupčana svih generacija.

Već desetak godina zaredom šetališna zona se pretvara u pravu veliku slavsku trpezu na otvorenom, trpezu na kojoj svoje najlepše proizvode građanima nude pekari, poslastičari, trgovci, zanatlije i svi drugi koji žele da na taj poseban, slavski dan nešto doprinesu, da učestvuju, da nekog darivaju, poklone, da obraduju decu, da uvesele svoje sugrađane.

Proizvođači hrane i trgovci iz Prokuplja pokazali su veliku ljubav prema veri i gradu u kome žive i želju da na dan kada slavimo sveca po kome Prokuplje nosi ime, pokažu koliko su spremni da u tome aktivno učestvuju, da proslave, doprinesu i poklone na radost svojih komšija i sugrađana.

Tako su na najrazličitije ukrašenim tezgama, pravim malim izložbenim sajmovima, sinoć zablistali, zašarenili se najlepši kolači, svakava peciva, slaniši, krofne, baklave, torte, domaći kolači, roštilj, sokovi, sve vrste grickalica, i ko zna šta tu sve nije bilo, ko na kakvom malom „panađuru“.

I zato sve pohvale za organizatore, za Grad Prokuplje čije su se službe postarale da svako sa ovog raznobojnog i mirisnog sajma ode zadovoljan, počev od dece do najstarijih i da na lice stave, makar na kratko širok osmeh kakav ovakvom slavskom događaju dolikuje.

Da se tradicija ispoštuje i svako dobije nešto iz ruku najlepšeg cveta prokupačke mladosti obučene u narodne nošnje iz velikih ukrašenih pletenih korpi, organizatori su kupili čak 1.500 medenjaka, od poznatog proizvođača, ukrašenih likom Svetog Prokopija, zaštitnika i simbola Prokuplja, kao i medenjaka u obliku leptira, bubamara, medvedića, srca, cvetova, ptica, što je posebno obradovalo najmlađe ali i sve one koji su ovakav posve originalan i sladak poklon dobili.

 

Kako su naglasili organizatori i nije bilo teško organizovati ovako nešto lepo kad imate podršku građana.

“Uz tako dobru volju i veliku podršku proizvođača, poslastičara, pekara, trgovaca koji su se odazvali i oberučke prihvatili učešće sve se može. Niko ko je pozvan da učestvuje to nije odbio, pa se prosto postavlja pitanje da li je naš spisak izlagača mogao biti i duži i da li je deo šetališta predviđen za ovu manifestaciju postao mali”, ističu iz Grada Prokuplja koji već devetu godinu zaredom organizuju ovu manifestaciju, jedinstvenu u Srbiji.

Na „Ulici darivanja“ pod teretom najlepših i najslađih proizvoda blistale su izložbene tezge među kojima uvek fantastična Predškolske ustanove „Neven“, koja je priredila pravu gozbu za gledanje i uživanje koja je dala pravu čar slavskoj uličnoj trpezi. Isto tako prelepi i prebogati bili su i ostali štandovi darivanja kao recimo, štand „Bonđorno“ pekare koja se predstavila najlepšim asortimanom slanih i saltkih peciva, „Mitrović“ mesare sa specijalitetima sa roštilja, isto toliko ukusnim koliko i lepo aranžiranim, „Oskar“ pekara pojavila se sa najlepšim kiflama, kroasanima i pitama, „Biftek“ mesara tradicionalno izdašno, bogato sa ukusnim roštiljem.

Veliku radost sugrađanima su priredili i polaznici „Sunca“ Dnevnog boravka za decu i mlade sa posebnim potrebama, koji su poklanjali svoje majstorski urađene rukotvorine i crteže. Naravno jedan od najbogatijih i najposećenijih štandova bila je poklon tezga STR „Čutura“ gde su se delile grickalice, kolači, keksovi, sokovi i ko zna šta sve. Prokupčane je tradicionalno darivala i veliki trgovački lanac ,,Rič“ na čijem štandu su se Prokupčani sladili i osvežavali. ,,Paša“ pekara dala je puni doprinos svojim najlepšim pecivima, kroasanima, štrudlama, kiflama, burekom. Naravno tu je kao i uvek bila i „Čeri“ poslastičara kao i „Segafredo“ picerija i poslastičara. Krofne „Žitopek“ bile su hit naročito među mališanima. Kao i uvek učešće je uzela i fabrika konditorskih proizvoda „Hisar“, zatim „Fortuna“ poslastičara i „Toma“ pekara. Veliku pažnju izazvao je i štand ,,MM“ pekare koja iz godine u godinu svojim slatkim i slanim asortimanom, njegovim ukusom i izgledom osvaja srca Prokupšana svih generacija. Piljara „Bogi i sin“ obradovala je svoje sugrađane voćnim poklonima, pa su se sladili breskvama, kajsijama i lubenicama.

Sve u svemu utisak je bio fantastičan a raspoloženje nije kvarilo ni jako sparno vreme i u večernjim satima. Izlagači i darodavci su se potrudili da ponude ono najlepše sto imaju građanima, a Prokupčani su uživali i sve to u čast Svetog Prokopija čije se ime u Prokuplju slavi i na ovaj način, srpski uz slavsku trpezu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime