Tri decenije posle zatvora Gojku Đogu nagrade

0

Pesnik Gojko Đogo dobitnik je nagrade “Jefimijin vez” koju Narodna biblioteka “Jefmija” iz Trstenika dodeljuje za najbolju knjigu pesama. U konkurenciji je bilo deset pesnika iz Srbije, a Đogo je priznanje zaslužio zbirkom pesama “Grana od oblaka”.

Pre ,,Jefimijinog veza,, Đogo je za zbirku izabranih i novih pesama “Grana od oblaka” u izdanju novosadskog Orfeusa, početkom januara ove godine dobio godišnju Zmajevu nagradu Matice srpske.

Gojko Đogo je u javnosti, inače, posebno postao poznat pre dri decenije po istoriji intelektualnog beščašća i zabrani njegove knjige ,,Vunena vremena,,.

„Službeni glasnik” je, naime, krajem aprila 1981. godine objavio dvotomno delo, na više od 1.700 strana, „Vunena vremena”, a autor je uhapšen 29. maja iste godine. Suđenje, pred Okružnim sudom u Beogradu, trajalo je pet dana. Đogo je osuđen na dve godine zatvora za krivično delo „neprijateljske propagande”, izvršeno „celom knjigom”, a posebno sa šest pesama. Vrhovni sud Srbije preinačio je presudu, i za krivično delo „povrede ugleda SFRJ”, izvršeno sa četiri pesme, 16. februara 1982. godine, osudio autora na godinu dana zatvora. Savezni sud je 9. jula 1982. godine potvrdio kaznu. Na izdržavanje kazne, u Padinsku Skelu, Đogo je otišao 28. marta 1983. godine. Izdržao je kaznu i,verovatno, iz Padinske skele decenije pamti ,, Granu od oblaka,, koju je tada video, a sada nagradio ,,Jefimijin vez,,.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime