Tribina povodom 100 godina prokupačkog pozorišta

0

Glumci iz Prokuplja, koji iza sebe imaju veliki broj uloga i nagrada, a koji su dobar deo svog života proveli na “daskama koje život znače” u svom rodnom gradu, preneli su svoje utiske okupljenima na tribini, koju je Dom kulture organizovao povodom 100-godišnjice prokupačkog pozorišta. Ovaj put sa publikom su o svojim počecima, lepim i teškim trenucima, razgovarali Miroslav Miki Jović i Danilo Dača Petrović iz Narodnog pozorišta u Nišu i Tijana Petrović iz Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ u Prokuplju.

Oni su se, sa velikim zadovoljstvom, podsetili važnih trenutaka, koji su vezani za njihove početke, najdraže uloge, brojne nagrade i predstave, kao i kolege, koji su im bili uzor i podrška.

Miroslav Jović je ovom prilikom istakao da veliku zahvalnost u svom napredovanju u glumi, duguje pozorišnom reditelju Hranislavu Dragutinoviću i da se uvek rado seti njegovih saveta, koji mu, kako kaže, i dan danas pomognu da sebe na sceni da u punom svetlu.-Gostovao sam u mnogim gradovima širom sveta, ali kad dođem u prokupačko pozorište, gde sam prvi put zaigrao na sceni, osetim tremu i danas. To je neko lepo osećanje i ono pokazuje koliko mi i sada znači svaki nastup u rodnom gradu. To je odgovornost prema ovdašnjoj publici, koju veoma cenim i za koju i sada volim da igram, kad god imam priliku za to, naglasio je Jović.

Njegov mlađi kolega, Danilo Petrović, koji je takođe ponikao na prokupačkim „daskama koje život znače“, naglašava važnost reditelja Zorana Cvetkovića u njegovom glumačkom stasavanju i napredovanju.

-On je bio tu kad god bi nam neka pomoć bila potrebna, u svakom smislu te reči, a profesionalno posebno. Radili smo timski, bodrio nas je uvek i ponosio se našom igrom na sceni. Mnogo toga smo naučili od njega, ali je on uvek isticao da smo sve što smo uradili, uspeli pre svega i zahvaljujući svom talentu, vrednom radu, istrajnosti, ali i volji i želji da uvek damo svoj maksimum, rekao je glumac Danilo Petrović.

I prokupačka glumica i direktorka Doma kulture, Tijana Petrović, podsetila se ovom prilikom svoje prve uloge i nastupa u rodnom gradu i dodala da su glumci amateri prokupačkog pozorišta “Hranislav Dragutinović” ostavili neizbrisiv trag u kulturnom životu našeg grada.

-Oni su dali nemerljiv doprinos tome da se, zahvaljujući njihovim predstavama i gostovanjima širom zemlje i inostranstva, čuje za Prokuplje i naš grad. U ovom pozorištu su ponikla mnoga glumačka imena, a obeležavanje 100-godišnjice je svakako jedna velika obaveza, ali i čast, rekla je direktorka Doma kulture Tijana Petrović.

Dom kulture i organizator tribine o pozorištu, koja je održana u okviru ovogodišnjeg Kulturnog leta, najavio je još jednu ovakvu do kraja godine, kada će neki drugi glumci govoriti o svojim počecima u prokupačkom pozorištu.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime