Trsteničani obeležili slavu vinara i vinogradara

0

Tradicionalnim sečenjem kolača, degustacijom vina i proglašenjem pobednika na takmičenju za najbolja bela, roza i crvena vina, trstenički vinari i vinogradari obeležili su svoju slavu, Svetog Trifuna. Među 94 pristigla vina bilo je onih koja su svojim kvalitetom u rangu najpoznatijih svetskih vina.

Pobednicima su uručene nagrade, a Zoran Mirković iz sela Riljac osvojio je čak tri nagrade u sve tri kategorije.

Ovom prilikom je istaknuto da i nije baš vreme za veliko slavlje. Jer, smanjene su subvencije za poljoprivredu, nerazumevanje i izostanak podrške kada je u pitanju nelojalna konkurencija i izostanak podrške za kalemarsku proizvodnju problem su zbog koga su se Trsteničani otvorenim pismom obratili Ministarstvu poljoprivrede.

– Naši vinari i vinogradari uzgajaju vrhunska vina, kalemarska proizvodnja trsteniučkog kraja nadaleko je čuvena, ali plasman naših proizvoda predstavlja veliki problem, posebno kada se na tržištu nalaze isti proizvodi iz drugih zemalja koje za svoje poljoprivrednikje izdvajaju značajne subvencije, izjavio je Radisav Milanović , većnik za poljoprivredu u Opštini Trstenik.

Ipak, Opština Trstenik je povećanjem poljoprivrednog budžeta, koji ove godine iznosi 58 miliona dinara, kao i posebnim programima za razvoj, pokušava da pomogne svojim poljoprivrednicima.

– Na teritoriji Opštine Trstenik imamo preko 600 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava medju kojima su i ona koja se bave proizvodnjom najkvalitetnijeg groždja i vina i kalemarskom proizvodnjom. Podrška koju obezbedjujemo kroz lokalni budžet je svake godine veća, ali i dalje je potrebna veća podrška Ministarstva, rekao je predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime