Trsteničanima stigla pomoć iz Vojvodine u vrednosti od 3,2 miliona dinara

0

Direkcija za robne rezerve Autonomne pokrajine Vojvodine predala je danas Crvnom krstu Trstenik pomoć u vidu 1000 paketa prehrambenih i sanitarnih potrepština, u vrednosti od 3.2 miliona dinara. Pomoć je namenjena ugroženim domaćinstvima od poplava na teritoriji Opštine Trstenik.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je prilikom obilaska porodice Lukić čija je obnovljena kuća ponovo poplavljena , istakao je da je u odbrani od poplava najvažnija prevencija i ulaganje u hidrotehničke objekte uz konstantni nadzor stručnjaka.

-To se u Srbiji ne dešava. Budžet JP „Srbija voda“ se svake godine smanjuje i ja danas postavljam dva pitanja Vladi Republike Srbije: Kako je moguće da nikada nema za prevenciju, a onda ima za naknadu štete koja je višestruko veća i da li je moguće da u Vladi ne shvataju da je uvek lakše, ili i mnogo lakše, sprečiti nego lečiti? Kako je moguće da se 2014. godine dogodila poplava i da se dve godine posle ništa nije uradilo na tim mestima?, kazao je predsednik Pokrajinske vlade, Bojan Pajtić.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić zahvalio se na pomoći i istakao da su ovogodišnje poplave ponovo nanele ogromne štete kako na stambenim objektima tako i na poljoprivrednim dobrima.

– U opštini Trstenik ponovo su postradale obnovljene kuće, oko 1200 hektara je pod vodom, a od toga je preko 750 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta. Ovo je drugi put za dve godine da poljoprivrednici iz Trstenika pred sam plasman svojih proizvoda sve izgube. Za većinu njih poljoprivreda je jedini izvor prihoda, a veliki broj njih je pozajmio novac kako bi otpočeo plasteničku proizvodnju. Isto je i sa kalemarskom proizvodnjom. Oni danas imaju i egzistencijalni problem. Prošle godine smo podelili pomoć za preko 1500 poljoprivrednih domaćinstava, preko 200 plastenika, a većina njih je i danas pod vodom. Problem je što ne postoji nasip i što od 2014. i pored naših apela nadležna ministarstva i „Srbijavode“ nisu ništa učinili. Ako se država ozbiljno ne pozabavi zaštitom i prevencijom od poplava bićemo u istoj situaciji i sledeće godine, kazao je Miroslav Aleksić.

Štab za vanredne situacije Opštine Trstenik u stalnom je zasedanju, a na terenu je i sva raspoloživa mehanizacija, kao i angažovana lica javnih preduzeća i volonteri koji rade na ojačavanju kritičnih tačaka u slučaju ponovnog porasta nivoa Zapadne Morave. Velika pažnja i dalje se posvećuje zaštiti izvorišta za vodosnabdevanje grada. U selu Bogdanje 363 domaćinstva, sa vodovoda se snabdeva samo tehničkom vodom. Prema prvim procenama na teritoriji Opštine Trstenik poplavljeno je oko 1200 hektara zemlje. Veliki deo ove površine je obradivo poljoprivredno zemljište. Voda je prodrla u deset kuća, a stradala je i plastenička i kalemarska proizvodnja koja, za veliki broj trsteničkih predstavlja jedini izvor prihoda.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime