Trstenik usvojio budžet za 2016. godinu

0

Odbornici Skupštine Opštine Trstenik danas su usvojili Predlog budžeta za 2016. godinu, koji iznosi milijardu i 140 miliona dinara. Obrazlažući Predlog budžeta predsednik opštine Miroslav Aleksić kazao je da su izdvojena značajna srtedstva za razvoj poljoprivrede, podsticaj zapošljavanja, razvoj infrastrukture i unapređenje socijalne zaštite.

– Prilikom izrade Predloga budžeta uzeli smo u obzir specifičnu situaciju u kojoj se danas nalazi Opština Trstenik, s obzirom na rešavanje statusa Prve petoletke. Kako Trstenik ima izuzetnih potencijala u oblasti poljoprivrede, naš plan je da kroz projekat iz oblasti poljoprivede sredstvima iz lokalnog budžeta podstaknemo poljoprivrednike da podižu zasade malina, kupina i unaprede plastičnu proizvodnju, jer za tu oblast postoji tržište. Za realizaciju programa podrške poljoprivredi obratili smo se i delegaciji Evropske unije. Ukoliko dobijemo podršku za ovaj program, izvesno je da će se otvoriti oko 170 novih radnih mesta gde će se neposredno uposliti preko 500 korisnika, što bi smanjilo stopu nezaposlenosti u Opštini Trstenik za deset procenata, kazao je predsednik Opštine Miroslav Aleksić.

U Budžetu za narednu godinu povećana je naknada za nezaposlene porodilje sa 17 na 22 miliona dinara, a planirano je izdvajanje za poboljšanje infrastrukture od preko 100 miliona dinara. U planu je nastavak podrške mladim talentima, sportistima i omladini. U budžetu su sadržana i sva druga izdvajanja iz oblasti socijalne zaštite.

Izgradnja novog sistema daljinskog grejanja na gas, vrednog 3 miliona evra, jedan je od kapitalnih projekata opštine. Očekuje se da novi sistem donese uštede od preko 60 miliina dinara godišnje samo po osnovu energenata. Drugi kapitalni projekat odnosi se na rekonstrukciju vodovodne mreže, a vrednost ove investivije je 3 miliona evra.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime