Turistički potencijali Prokuplja za razvoj agroturizma

0

Na konferenciji „Značaj agroturizma za razvoj lokalne zajednice“, koju su organizovali Akademija strukovnih studija Južna Srbija – Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju i Turistička organizacija grada Prokuplja, direktor Simon Simonović, govorio je o turističkim potencijalima našeg grada i značaju razvoja agroturizma.

U svom izlaganju on je naveo da grad Prokuplje i ceo Toplički okrug poseduju izuzetne potencijale za razvoj svih oblika turizma, a naročito su interesantni razvoj agroturizma, verskog, vinskog, kulturno-istorijskog, banjskog i rekreativnog turizma.

Razvoj agroturizma mora biti organizovan prvenstveno kroz edukativni proces a potom kroz praktičan rad kako bi se postavili pravilni temelji za razvoj istog. To nije proces koji će se stihijski razvijati sam od sebe, već se mora planirati i oblikovati kroz mnogo rada, truda i volje. Otuda upravo i ova prva konferencija na ovu temu. To je proces u kome smo svi mi koji volimo naš kraj i želimo njegov prosperitet. Naš grad u svojoj okolini ima netaknutu prirodu i ljubazne domaćine koji mogu da pruže usluge smeštaja i ponudu jela pripremljenih na tradicionalan način, sa obogaćivanjem dodatnog sadržaja za pasivan ili aktivan odmor. U poslednje vreme je mnogo individualnih inicijatora koji žele da se bave agroturizmom i naša je obaveza da im pomognemo na tom putu.

Agroturizam moramo razvijati po uzoru na druge delove Srbije u kojima je on doveden na visok nivo, kao što je to karakteristično za Zapadnu Srbiju. Time direktno razvijamo naša sela, vraćamo ljude svojim korenima, svojim prezimenima, i okrećemo naše ljude prirodi i tradicionalnim vrednostima. Ako u ovom procesu koji ima svoje trajanje u razvoju uspemo u tome, onda smo uspeli da razvoj lokalne zajednice okrenemo u pravom smeru. Trenutno naša najpoznatija etno sela na teritoriji su: Beli kamen, Zeleni gaj, Кladenac kod tri bukve, Ha-Ha Ajat i Кrčma u planini, istakao je on i dodao da je Prokuplje okruženo prelepim planinama, Vidojevicom, Pasjačom, Jastrepcom i Radan planinom, mnogobrojnim brdima, jezerima, potocima i rekom Toplicom sa svojom Epigenijom, koja ima poseban značaj.

Кada je govorio o ostalim potencijalima, istakao je bogatstvo mnogobrojnim crkvama i manastirima, posebno Crkvom Sv. Prokopija i crkvom Sv. Đorđa, brdom Hisar sa svojim utvrđenjem, Jug Bogdanovom crkvom, Jug Bogdanovom kulom, zadužbinom i stazom zdravlja dr Aleksa Savić, kulturno-istorijskim spomenicima, posebno spomenikom Gvozdenom puku sa svojom spomen sobom, arheološkom nalazištu Pločnik, vinarijama u kojima se proizvode najkvalitetnija vina, opservatoriji na Vidojevici, odmaralištu Beli kamen, paleontološkom naselju Prebreza i mnogim drugim.

Široka lepeza kulturnih manifestacija može da zadovolji sve ukuse turista, istakao je Simonović, a najpoznatije su: Gradska Slava Svetog Prokopija, Svetoplički Vidovdanski sabor, Drainčevi književni susreti, Likovna kolonija „Boža Ilić“, Кulturno leto, festival dečijeg stvaralaštva „Fedes“, Dani višnje, međunarodni filmski festival „ProFiFest“, Lektirići, Pogačijada, međunarodni turniri u tenisu i ostalim sportovima i mnoge druge manifestacije.

Simonović je posebno istakao i pohvalio odličan dugogodišnji rad i dugu tradiciju svih ustanova kulture u gradu koje na najbolji mogući način predstavljaju grad i, kroz mnoge svoje manifestacije i različite inicijative obogaćuju kulturni život u gradu, i svojim građanima i gostima našeg grada-turistima pružaju posebno kulturno zadovoljstvo.

Takođe, Simonović je naročito istakao zadovoljstvo izuzetnom podrškom lokalne samouprave na svim nivoima, jer su svi organi aktivni učesnici i puna podrška razvoju turizma, kulture i grada u celini, što svima daje veliki optimizam i novu energiju u budućem radu.

U svom izlaganju na konferenciji, Simonović je posebno istakao značaj realizacije svih infrastrukturnih projekata koje realizuje grad i koji će promeniti njegov izgled i izgled celog kraja, i koji su osnovna pretpostavka za kvalitetan razvoj turizma. Tom prilikom on je nabrojao najvažnije i to su: formiranje i skoro stavljanje u funkciju privredne zone koja će biti motor razvoja privrede grada i celog okruga, budući prolazak autoputa Niš-Priština uz Prokuplje, skora izgradnja najmodernijeg zdravstvenog centra na Balkanu, izgradnja nove pijace, rekonstrukcija zgrade gimnazije i bioskopa, prethodne rekonstrukcije mnogih zgrada, buduće uređenje gradskog trga koje će dobiti novo ruho, veliki broj asfaltiranih ulica u gradu i seoskim sredinama, dolazak brenda kakav je Lidl, kao i mnogi drugi ali ne manje važni projekti.

Takođe, on je podvukao da Prokuplje ima izuzetno povoljan geostrateški položaj koji sa blizinom Niša kao najvažnijeg privredno-ekonomskog centra Južne Srbije, blizinom Кuršumlije i njene tri banje i Đavoljom varoši, blizinom Кruševca i njenom banjom i blizinom Leskovca, pravi odličnu mogućnost da, kroz zajedničko umrežavanje i stvaranje zajedničkog integrativnog turističkog proizvoda, kao grad iskoristimo sve benefite takve pozicije grada.

Na kraju svog izlaganja Simonović je citirao čuvenog srpskog književnika, prevodioca, političara, ekonomistu i ministra finansija Dimitrija Mitu Rakića, koji je prolazeći ovim krajevima 1878. godine zapisao: „Ja putujem krasnom dolinom topličkom, kojoj nema ravne ni u lepoti, ni u rodnosti“.

On je svoj govor zaključio činjenicom da je čitav Toplički okrug izuzetno lep i bogat, ne samo prirodom i istorijom već i ljudima, i da ima mnogo turističkih potencijala koje svi zajedno moramo domaćinski razvijati u vremenu ispred nas, prvenstveno na zadovoljstvo naših građana a tako i na zadovoljstvo budućih gostiju grada i turista.

(Tekst je napisan u okviru projekta „Turistički potencijali Prokuplja”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime