U arheloškom nalazištu „ Caričin Grad“ otkriveni ostaci akvadukta i dve brane

0

Kako saopštavaju iz Ministarstva kulture, p rvoj godini realizacije kapitalnog projekta ”Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin grad” Republički zavod za zaštitu spomenika kulture otkrio je decenijama visokim rastinjem skrivena nalaziša – ostatke akvadukta i dve brane, kao i Vile Urbane, Principije i dela bedema Donjeg grada s kulom.

Ovo je jedna od prvih u nizu aktivnosti u okviru pripreme za upis arheološkog nalazišta Caričin grad na Listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska, stoji u fejbuk objavi Ministarstva.

Stubovi akvadukta kod brane na Caričinskoj reci su konzervirani pre 20 godina, dok lokalitet Zlata Kale nikada nije istraživan niti dokumentovan. Brana u selu Zlata je prošlog meseca raščišćena prvi put posle četiri decenije, tokom kojih je urasla u gustu šumu.

Predviđeno je da narednih dana bude snimljena fotogrametrijski i Lidar tehnologijom i da Republički zavod do kraja godine izradi predlog odluke o pravnoj zaštiti tog, sačuvanog dela brane, saopštavaju iz Ministarstva kulture.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime