U jeku Župske berbe – Posetite Muzej vinarstva i vinogradarstva

0

Spremite se za najveću svetkovinu vinara i vinogradara Aleksandrovačke Župe, koja će po 52. put, od 24. do 27. septembra okupiti brojne vinare i izlagače, kao i sve ljubitelje ovog rajskog nektara, pitkog župskog vina koje će se točiti dokle god traje berba.

U jeku Župske berbe, koja traje od 1953. godine, a proizvoidnja vina u Župi seže davno u istoriju, nezaobilazno posetite aleksandrovački Muzej vinarstva i vinogradarstva, koji je jedinstven u Srbiji i, pogledajte poostavku koja ilustruje istorijski razvoj vinarstva i vinogradarstva u Župi.

Muzej je osnovan Odlukom Skupštine opštine Aleksandrovac od 31. marta 2000. godine.Nalazi se u nekadašnjem vinskom podrumu Poljoprivredne škole u Aleksandrovcu sagrađenom 1924. godine u provansalskom stilu.

Muzej sakuplja, naučno obrađuje, publikuje, čuva i izlaže predmete koji ilustruju i dokumentuju razvoj vinarstva i vinogradarstva ne samo u Župi već i u Srbiji kroz vekove.
vinarija-muzej

vinarija-bacve
Potrebu da jedan ovakav muzej bude smešten baš u Aleksandrovcu potencirali su brojni razlozi: milenijumska tradicija; mesto i značaj Župe u proizvodnji grožđa i vina u nacionalnim razmerama; župsko vinogorje je sa oko 3 000 hektara pod vinogradima najveće u Srbiji; bogat sortiment zasada od kojih se prave vrhunska vina i vina sa zaštićenim geografskim poreklom; generacijska orijentacija stanovnika Župe koji su vekovima tradicionalno vezani za proizvodnju grožđa i vina; postojanje i tradicija ”Vino Župe” koja ima najsavremeniju proizvodnju vina; više desetina malih podruma za proizvodnju i čuvanje vina u Aleksandrovcu i okolnim selima, formiranje lozno – voćnog rasadnika (1891. godine) jednog od prvih u Kraljevini Srbiji sa ekonomijom od preko 40 hektara; osnivanje specijalizovane vinodeljsko- voćarske škole sa internatom (1921. godine) koja je dala brojne generacije enologa i podrumara i čiju tradiciju danas nastavlja, dvadesetak poljana – sezonskih vinogradarskih naselja koja čuvaju dugu tradiciju vinogradarenja i vinarenja na ovim prostorima.

Vinske kuće Minića, Uvanovića, Spasića, Botunjca, Budimira, Radenkovića, Živkovića, Rajkovića, Rakićevića…, samo su deo od stotine drugih u Župi aleksandrovačkoj, koje spravljaju pravo pitko župsko vino.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime