U Kruševcu potpisani kolektivni ugovori javnih preduzeća

0

U Gradskoj upravi, danas su lokalna javna preduzeća potpisala pojedinačne kolektivne ugovore, u cilju usklađivanja sa Zakonom o radu. Tim povodom, Kruševac su posetili predsednik Saveza samostalnih sindikata Republike Srbije Ljubisav Orbović i predsednik republičkog Odbora sindikata komunalnih delatnosti Milan Grujić.

Ugovore su potpisali Gradonačelnik (u ime poslodavca), direktori javnih preduzeća – Poslovni centar, Javno – komunalno preduzeće „Kruševac“, Gradska toplana, JKP „Vodovod“, Direkcija za urbanizam i izgradnju i Radio televizija Kruševac, kao i predsednici njihovih sindikata.

Predsednik republičkog sindikata Ljubisav Orbović, podsetio je da je novi Zakon o radu počeo da se primenjuje 29. jula i da stari kolektivni ugovori sutra prestaju da važe. Za sada su nove potpisali zaposleni u zdravstvu, a najavili su ih radnici u oblasti obrazovanja, kulture i komunalnih delatnosti. Ono što je posebno problematično, naglasio je Orbović, je što do sada u tzv. realnom sektoru nije potpisan ni jedan kolektivni ugovor.

Gradonačelni Kruševca Dragi Nestorović je izjavio da ,, potpisivanje ovog dokumenta značiće bolji status za sve zaposlene,,.

– Istovremeno, kao lokalna samouprava nastojaćemo da im maksimalno poboljšamo uslove rada, koliko nam je u nadležnosti, a daćemo punu podršku i njihovom osposobljavanju za tržišno privređivanje što im svakako predstoji u budućnosti. Kvalitet usluga treba održavati na vrhunskom nivou, a za sve eventualne promene u praksi postoji i mogućnost aneksa- kazao je gradonačelnik Nestorović.

Do sada je u Srbiji putem kolektivnih ugovora bilo „pokriveno“ oko 70 odsto kolektiva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime