U Kuršumliji obeleženo 25 godina od NATO bombardovanja

0

Danas su kraj spomenika u centru Kuršumlije stradalima u NATO bombardovanju položeni venci i održan parastos povodom 25 godina od bombardovanja Srbije.

U prisustvu delegacije Vojske Srbije koju je predvodio načelnik generalštaba, general Milan Mojsilović, članova porodica stradalih, predstavnika lokalne samouprave i brojnih udruženja najpre održan parastos stradalima u bombardovanju Kuršumlije 24. marta 1999.godine.

Predsednik Opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić je obraćajući se prisutnima podsetio na dane kada je Kuršumlija bila pod gotovo stalnom sirenom za vazdušnu opasnost i naletima NATO aviona.

Nakon toga, venac kraj spomenika stradalima tokom NATO bombardovanja najpre je položio  načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović koji je predvodio delegaciju vojske, a zatim su to učinili članovi porodica stradalih, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici brojnih udruženja.

Inače, pre 25 godina, Kuršumlija se među prvim gradovima u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji našla na meti NATO avijacije 24. marta 1999. godine.

Tokom 78 dana bombardovanja registrovana su 72 naleta NATO avijacije, sirene su 137 puta oglašavale vazdušnu opasnost, a u toku 33 granatiranja Kuršumlije, Prepolca, Samokova, Merdara, Visoke, Rudara, Kuršumlijske Banje i još nekih naselja, u Kosanici i Gornjoj Toplici, zabeležene su čak 432 snažne detonacije (upućeno je sedam krstarećih raketa, pet kontejnera kasetnih i 10 kontejnera napalm bombi), dok su stanovnici pod vazudušnom opasnošću proveli 1.359 časova.

U bombardovanju SRJ, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstene ustanove, spomenici kulture i medijske kuće. Napadi započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i prema procenama nastradalo je između 1.200 i 2.500 osba

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime