U najavi Film o Caru Lazaru

0

Kruševački reditelj Goran Erčević, koji se proslavio sa nekoliko dokumentarnih filmova, a poslednji mu je ,,Nebeski puk ,, danas je potvrdio da radi film o Caru Lazaru, najmoćnijem velmoži na teritoriji nekadašnjeg srpskog carstva.

Prema Erčevićevoj najavi biće to prvi sveobuhvatni dokumentarno igrani film o Lazaru Hrebeljanoviću, njegovom životnom putu od rođenja u gradu Prilepcu, kod Novog Brda, bitkama i smrti na Gazimestanu, kao i prenosima njegovih mošti sa Kosova Polja.

O Lazaru se zna da je vaspitavan na dvoru cara Dušana, na kome je i njegov otac Pribac bio carev logotet (kancelar). Za ono vreme Lazar je stekao visoko obrazovanje i car Dušan ga je imenovao za svoga stavilca, čuvara pečata.

Godine 1353. car Dušan venčava Lazara svojom rođakom Milicom, kćerkom kneza Vratka, uglednog vojskovođe poreklom iz sporedne loze Nemanijća, od potomstva Vukova, najstarijeg Nemanjinog sina. Nije poznato koje godine je tačno car Uroš dodelio Lazaru titulu kneza i dao mu na upravu Pomoravlje. Najverovatnije je to bilo 1366. kada se Vukašin proglasio kraljem. Posle smrti cara Uroša, ubrzo posle Maričke bitke, knez Lazar postaje najmoćniji velmoža na teritoriji nekadašnjeg srpskog carstva.

– Film Car Lazar biće sniman i u Turskoj, Hercegovini i Makedoniji, a radi se o Lazarevom putu, od njegovog rodjenja u Prilepcu kod Novog Brda, do smrti na Gazimestanu. Film treba da bude završen za godinu, do godinu ipo dana, kazao je Goran Erčević.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime