U porti manastira Svetog Nikole u Kuršumliji održano je Akademsko veče “Srednjovekovna Srbija”

0

U porti manastira Svetog Nikole u Kuršumliji, u okviru manifestacije „Nemanjinih dana“, u četvrtak 14. septembra, održano je Akademsko veče pod nazivom Srednjovekovna Srbija“, koje je organizovala Opština Kuršumlija, Narodna biblioteka, i Turistička organizacija. Pomenutoj večeri prisustvovao je predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić sa saradnicima, direktori javnih ustanova i preduzeća, brojni gosti i građani kao i naši najmlađi sugrađani.

Otvarajući Akademsko veče, dipl. istoričar umetnosti i direktor Narodne biblioteke Dragan Simić, govorio je o dosadašnjim aktivnostima na obnovi Nemanjinih zadužbina u periodu od 2012. do 2023. godine, istakavši tim povodom da je u proteklih deset godina dosta urađeno.

„Najpre je izmešten put koji je prolazio kroz portu manastira, uz sam oltarski prostor i urađena rasveta. Zatim je urađeno geomagnetno i georadarsko istraživanje, kojim je utvrđeno da na širem prostoru oko crkve nema nikakve arheologije i da nema potrebe za bilo kakvim arheološkim istraživanjima. Opština Kuršumlija je 2014. godine izdvojila značajna sredstva na zaštiti crkve od vlage i rešen je problem odvođenja atmosferske vode. Urađene su i stepenice u severnoj kuli tako da se sada može izaći na terasu koja spaja južnu i severnu kulu. Urađena je i manja drvena terasa na južnoj kuli koja je bila u potpunosti propala, prepokriven je krov na severnoj kapeli tako da više ne prokišnjava. Promenjene su olovne ploče na kubetu crkve. Kupljeno je nekoliko zemljišnih parcela uz manastirsku portu. Urađen je zid od kamena sa kapijama na južnoj i zapadnoj strani. Zid je urađen na trasi srednjovekovnog obziđa koje je pronađeno prilikom arheoloških istraživanja. Urađena je staza od južne kapije do crkve, kao i plato ispred nje. Kao kruna svih radova u ovom periodu dograđena je severna kula koja je sada identična kao južna i postavljena su crkvena zvona koja je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski gospodin Irinej- rekao je Dragan Simić dodajući, da je u planu izgradnja vizitorskog centra za prijem turista.

Jeromonah i nastojatelj manastira Svetog Nikole otac Simeon, govorio je o desetogodišnici obnove monaškog života u manastiru Svetog Nikole, koji je inače bio muški manastir, dok je doktorand arheologije Milan Savić održao predavanje sa prezentacijom na temu „Crkve kuršumlijskog kraja“.

Svečano Akademsko veče dodatno su uveličali recitali učenica OŠ „Miloje Zakić“, pod mentorstvom profesora srpskog jezika Gorice Mirović. Učenica Marija Garić govorila je stihove „Priča o Svetom Savi“, autora Matije Bećkovića, dok je Nađa Tanasković kazivala stihove narodne epske pesme „Sveti Savo“. Naši vitezovi iz srednjovekovnog udruženja „Čuvari Belih Crkvi“, dodatno su ulepšali ceo ovaj događaj svojim unikatnim kostimima i srednjovekovnom opremom.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime