U prokupačkom kraju u toku berba ranih sorti šljiva

0

U prokupačkom kraju u toku je berba ranih sorti šljiva ,,čačanske lepotice”, ,,čačanske rane” i ruske ,,džanarike”, a već za nedelju dana počinje berba i najzastupljenije i najkvalitetnije sorte “stenlej”, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Prema njihovim rečima rod šljive u Toplici ove godine je za gotovo 30 odsto manji od prošlogodišnjeg ali je kvalitet dobar.

Otkupna cena ranih sorti je oko 15 dinara po kilogramu, dok se cena otkupa ,,stenleja” još uvek ne zna.

Kako tvrde otkupljivači, cena će ove godine biti nešto manja od prošlogodišnje kada se za kilogram šljiva plaćalo 40 dinara.

-Sve to ne utiče na otkupnu cenu koja nikako ne ide u korist proizvođačima zbog velikog poskupljenja troškova proizvodnje, od đubriva, goriva, do hemijskih preparata za zaštitu, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Ističu da su i elementarne nepogode poput grada, ali i topli dani u proleće kada je šljiva bila u fazi formiranja ploda, uticali da ove godine rod bude manji.

U prokupačkom kraju 70 odsto stanovništva se bavi poljoprivredom, naročito  voćarstvom, gajenjem „oblačinske“ višnje i šljive „stenlej“.

Sa tog područja sa više od 2.000 hektara se godišnje otkupi oko 2.600 vagona šljive sorte ,,stenlej”, dok se se rod ,,čačanske lepotice”, ,,čačanske rane” i ,,čačanske rodne” procenjuje na oko 500 vagona.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here