U prokupačkom kraju u toku je berba i otkup šljiva „stenlej“

0

U prokupačkom kraju u toku je berba i otkup šljiva sorte ,,stenlej” koja je najzastupljenija sorta tog voća u topličkom kraju.

Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka ovogodišnji rod šljiva u topličkom kraju je zbog loših vremenskih prilika znatno slabiji od prošlogodišnjeg ali je zato kvalitet odličan.

Na teritoriji Prokuplja šljive sorte ,,stenlej” nalazi se na površini većoj od 2.000 hektara.

I u ostalim opštinama Topličkog okruga šljiva je uz višnju vodeća voćarska kultura, dok je u Opštini Blace, rekorderu u Srbiji po proizvodnji šljiva,to voće zasađeno na čak 5.000 hektara.

Prema rečima proizvođača ovogodišnju berbu i otkup šljiva ,,stenlej” prati nezadovoljstvo voćara jer dobijaju duplo manje novca za kilogram šljiva nego prpšle godine.

Oni navode da je ovogodišnja otkupna cena od 20 dinara po kilogramu upola niža od prošlogodišnje, kada se za kilogram šljiva ,,stenlej” dobijalo 35 do 40 dinara.

Zbog toga se toplički voćari pitaju ,,kako je moguće da u godini u kojoj je zbog teških ekonomskih prilika izazvanih ratom u Ukrajini sve duplo poskupelo, počev od goriva do veštačkog đubriva i svega ostalog, samo je šljiva duplo pojeftinila”.

Takođe navode da ove godine neće imati gotovo nikakvu zaradu od najzastupljenijeg voća u toličkom kraju jer i berači uzimaju sedam dinara po kilogramu što dodatno umanjuje njihovu zaradu koja iznosi samo 13 dinara po kilogramu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime