U Prokuplju obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

1

Danas se obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i 70 godina od završetka Drugog svetskog rata. Ovim povodom su danas u 11h položeni venci na spomenik palim borcima u NOR-u u opštinskom parku.

Okupljenim građanima obratio se predstavnik SUBNOR-a i predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

– Danas kad pripadnici Vojske Srbije marširaju na Crvenom trgu u Moskvi, zajedno sa ruskim vojnicima sa kojima su oslobađali ne samo Srbiju, već i veliki deo Evrope, mi smo se ovde okupili, pred ovim spomen obeležijem da odamo počeast svima onima, kojih su tih ratnih i presudnih godina položili svoje živote za našu slobodu.

Srpski narod, tradicionalno slobodarski, dao je velike žrtve u tom pohodu. Srpski sinovi nikad nisu izbegavali vojsku za nas je vojničko zanimanje oduvek bilo najveća čast, tako se na žalost nastavila i tradicija da su najbolji sinovi našeg roda stradali u borbi za oslobođenje i u drugom svetskom ratu, kao i u prethodnom Velikom.Njima ovde odajemo počast. Nadam se da će reči našeg slobodarstva odjeknuti i čuti se daleko, čak do Crvenog trga, po kome i naši vojnici s ponosom marširaju. Slava palim junacima, oslobodiocima Toplice i Prokuplja, rekao je predsednik Opštine.

Pre polaganja venaca Hor Doma kulture otpevao je državnu himnu, a gimnazijalac Đorđe Stošić recitovao je pesmu Ratka Pavlovića Ćićka “Pismo majci”. Vence su položili predsednik Opštine Miroljub Paunović i većnica za kulturu Milica Erić, načelnik Topličkog okruga Nebojša Vukadinović, pripadnici Vojske Srbije, borci NOR-a i potomci boraca.

Nakon polaganja venaca građani su pozvani u Narodni muzej Toplice, gde je u 12h otvorena izložba fotografija i dokumenata “Toplica u Drugom svetskom ratu”. Izložba je otvorena solo izvođenjem himne Kristine Pešić. Đorđe Stošić je kazivao pesmu Ratka Pavlovića Ćićka “Drugovima iz Anadluzije i Asturije”. O izložbi su govorili autori Darko Žarić, viši kustos istoričar, i Milan Stojanović, arhivista.

– Pokušali smo da oživimo sliku oslobođenja Prokuplja i da prikažemo osećanja ljudi, rekao je Milan Stojanović.

Izložba obuhvata period od 1944. do 1945. godine i sastoji se iz tri dela: jedan deo predstavlja opšte stanje u Prokuplju, u drugom su predstavljene jedinice koje su se borile za oslobođenje Beograda i u proboju Sremskog fronta, dok je treći deo iz Istorijskog arhiva sačinjen od spiskova nastradalih, ubijenih.

Ovom izložbom zvanično je otvorena i manifestacija “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10” u toku koje će Narodni muzej Toplice biti otvoren za posetioce svakog dana od 10h ujutro do 10h uveče do 18. maja.

Više fotografija sa obeležavanja 9. maja i otvaranja izložbe možete pogledati OVDE.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime