U Prokuplju obeležen Dan oslobođenja grada u II svetskom ratu

0

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine, juče je u Prokuplju obeležen 9. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Počast poginulim borcima odali su predstavnici Vojske Srbije, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja, SUBNOR-a i drugih boračkih udruženja i organizacija.

“Okupljeni ovde pred spomenikom palim Topličanima u Drugom svetskom ratu, odajemo počast herojskim sinovima naše zemlje. Sećamo se svih onih koji su u krvavim sukobima od 1941. do 1945. godine branili čast svoje zemlje, slobodara koji su 9. oktobra 1941. godine hrabro ustali protiv okupatora i Prokuplju udahnuli slobodu, kada je cela Evropa bila pod fašističkom čizmom”, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroslav Antović, pozdravljajući sve prisutne ispred spomen obeležja poginulih rodoljuba.

Kako ističe, obeležavajući ovaj dan i druge značajne datume za naš kraj i zemlju, mi se sećamo naših žrtava, znanih i neznanih junaka koji su dali živote i zauvek ih uzidali u budućnost zemlje Srbije.

“Hrabrost i žrtvovanje naših predaka u Drugom svetskom ratu nisu bili uzaludni. Oni su se izborili za slobodu, dali nam otadžbinu da je čuvamo i predamo novim generacijama, bolju, uspešniju i uvek slobodnu. Pamteći njihovo junaštvo i negujući sećanje na narodnooslobodilačku borbu za buduća pokolenja, gradeći bolji život u slobodarskoj Toplici, mi čuvamo sećanje i gradimo večne spomenike. Smatram da je Prokuplje i cela Toplica danas bolje mesto za život, čemu smo doprineli pre svega odgovornim i domaćinskim odnosom prema radu. Rukovodstvo Grada Prokuplja uložilo je veliki napor uz nesebičnu podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, da se naš kraj razvija i napreduje na svim poljima, što otvara nove mogućnosti za sve naše građane. Još jednom veliko hvala herojima i borcima za slobodu, a naš zajednički zadatak je da svi zajedno sa još više snage i entuzijazma gradimo našu Toplicu i Prokuplje”, kazao je Antović.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je hor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ pod rukovodstvom Sanje Antović, recitatori, Katarina Krstić i Anđelija Jeremić, članovi sekcija koje rade pri prokupačkom Domu kulture

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime