U Prokuplju obeležena 105. godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

0

Uz najveće državne počasti, intoniranjem himne i polaganjem venaca pijeteta ispred spomenika junacima Gvozdenog puka u Prokuplju je obeležena 105. godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Vence i cveće na veličanstveni spomenik oslobodiocima u spomen parku „Gvozdenom puku“ položile su delegacije Vojske Srbije, Grada Prokuplja, Topličkog okruga, brojnih boračkih udruženja i udruženja građana.

Obraćajući se prisutnima zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroslav Antović je rekao da se na današnji dan pre više od jednog veka u Prokuplju razvio i barjak slobode, koji se i danas vijori nad Prokupljem, Toplicom i Srbijom.

“Na današnji dan ukazuje nam se sva uzvišenost stradanja srpskog naroda za državnost, za slobodu i njihov podvig predstavlja istorijsko svedočanstvo večnosti naše Srbije. I danas kad se osvrnemo na te istorijske događaje za srpski narod i ceo svet, nadahnuti smo ponosom na junaštvo i hrabrost naših pradedova koji su tada potvrdili svoj jedinstveni patriotizam, slobodoljublje i kao pripadnici malog naroda upisali se u knjigu večitih stradalnika u borbi za paravedniji i bolji svet”, rekao je Antović.

On je pred spomen obeležjem junacima „Gvozdenog puka“, podsetio da su se na današnji dan, slavni toplički vojnici posle godina izgnanstva, konačno vratili u svoje domove, na svoje njive, u svoje vinograde, vratili se da izgrade svoju razrušenu otadžbinu i započnu nove pobedonosne marševe u miru.

“Te 1918. napaćena četvorogodišnjim ratom i Toplica i Srbija su se radovale slobodi, radovali su se i oslobođeni i oslobodioci. A danas mi potomci slavnih težaka, koji su sa puškom krenuli da stvaraju Srbiju znamo da čuvamo postojeće i da gradimo nove vrednosti i težimo jednom cilju, životu u slobodnoj, stabilnoj ekonomski i kulturno razvijenoj Toplici i Srbiji na čijem čelu je predsednik Aleksandar Vučić. Zato je naš uspeh svaki novoizgrađeni vrtić, škola, novi kilometar asfaltiranog puta, nova otvorena fabrika. Veći broj prvaka upisanih u naše škole. Savladana lekcija našeg đaka, i svaki njegov uspeh je pobeda današnje Toplice i Prokuplja. Zvonak plač novorođenčadi u porodilištu je uspeh i ponos junaka iz Velikog rata, jer su se oni borili da Prokuplje, Toplica i Srbija žive”, istakao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroslav Antović.

Za šest ratnih godina, od 1912. do 1918,. ratna zastava Drugog pešadijskog puka Srpske vojske „Knjaz Mihajlo“ od neprijatelja zbog neustrašivosti i hrabrosti prozvanog „Gvozdeni puk“, postala je najodlikovanija u srpskoj vojsci, više stotina pripadnika tog puka je ponelo neki orden, a među njima je bilo i mnogo nosilaca „Karađorđeve zvezde“ najvišeg vojničkog odlikovanja, a postali su i miljenici srpskog kralja Petra i regenta Aleksandra. U njihovim redovima borile su se i dve heroine Velikog rata Milunka Savić i Flora Sands.

Pored junaštva „Gvozdeni puk“ je bio poznat i po gubitku velikog broja ljudi. Samo tokom 1914. godine puk je višestruko desetkovan i te godine se često borio sa trećinom snaga. U publikaciji Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, piše da je „po raspoloživim podacima” da je 2.985 ratnika Gvozdenog puka stradalo u velikom ratu od 1912. do 1918.

U prigodnom programu u Spomen parku junaka Gvozdenog puka učestvovali su hor Muzičke škole „Kornelije Stanković”, pod rukovodstvom profesora Sanje Stojković–Antović, zatim recitatori Književne omladine Prokupačkog Doma kulture, Pavle Ranđelović i Aleksandar Vukićević, koji su govorili pesme „Plava Grobnica“ i „Gvozdeni ljudi“ podsetili na borbeni duh i hrabrost besmrtnih junaka „Gvozdenog puka“ i svih junaka palih za slobodu Srbije u Velikom ratu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime