U Prokuplju obeležena 98. godišnjica Topličkog ustanka

0

Na današnji dan pre 98 godina podignut je Toplički ustanak. Po prvi put, posle svih tih godina ovaj događaj je dostojno obeležen u Prokuplju. Na Trgu topličkih junaka ispred Spomenika topličkim junacima u ratovima od 1912. do 1918. godine i žrtvama narodnog ustanka 1917. godine položeni su venci.

Prisutnim građanima obratio se ministar za rad i zapošljavanje i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

– Država 98 godina nije bila u stanju da stane ispred ovog spomenika i kaže koliko je ponosna na topličke ustanike. Pravili smo se da ne znamo ko su žrtve.Vreme je da provorimo. Zverstva bugarskih okupatora bila su tolika da se ne mogu oprostiti i zaboraviti, naglasio je Vulin.

Dan obeležavanja Topličkog ustanka, uvršćen je u državni program obeležavanja značajnih događaja, čime je po prvi put naznačen značaj ustanka.

Govoreći o masovnim žrtvama bugarske okupacije predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović podsetio je da je za mesec dana u Toplici ubijeno 20. 000 ljudi i potpuno uništeno 55 sela.

– Toplički ustanak je krvava i stradalnička epopeja srpskog naroda koji je pokazao da Srbija nema cenu. On je bio primer narodnog otpora- kazao je Paunović.

Obeležavanje Topličkog ustanka organizovali su Odbor Vlade Srbije, Opština Prokuplje, Vojska Srbije, Narodni muzej „Toplice“ i Dom kulture u Prokuplju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime