U Prokuplju održana promocija knjige „Misli jedne crne ovce“

0

Promocijom knjige „Misli jedne crne ovce“, Nišlijke Jelene Rajković, u Prokuplju je otpočela sezona promocija u Književno memorijalnoj postavci „Rade Drainac“ u Prokuplju.

Ljubitelje pisane reči pozdravio je direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Dragan Ognjanović, koja je i organizator ove kulturne manifestacije.

Autorka, Jelena Rajković je izrazila zahvalnost svima koji su došli da se upoznaju sa njenom prvom knjigom, a među publikom je bilo puno njenih kolega, nastavnika prokupačkih škola. Kazala je da je veoma emotivna, jer je posle više godina ponovo sa njima jednim lepim povodom.

O prvoj knjizi mlade autorke govorio je prof. dr Goran Maksimović, redovni profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu i urednik izdavačke kuće „Scero print“ koja je objavila ovu knjigu.

“Ova knjiga zauzela je posebno mesto u našoj izdavačkoj kući. Ono što prvo privuče pažnju je naslov „Misli jedne crne ovce“. Pojam koji asocira na nekog koji iskače iz sistema, koji je neprilagođen, ali u ovom značaju taj pojam ima jedni filozofsku konotaciju. Autorka naglašava da sam pojam crne ovce je specifičan jer se čovek rađa kao neko ko želi da bude drugačiji od drugih, kaže Maksimović i dodaje da se kasnije takvi ljudi posmatraju kao osobe sa stavom, sa mišljenjem, emocijama koje su stabilne i snažne i sa izraženim životnim pogledima.”

Iz kompleksnog naslova koji u sebi sadrži čitav niz raznolikih značenja, žanrovska koncepcija ove knjige je veoma neobična. Radi se o mozaičkom tipu teksta koji možemo posmatrati kao jednu vrstu eseja u kojem autor postavlja jednu vrstu pitanja na koja razmišljanjem pokušava da odgovori, da odgovori sebi, ali i nama koji takođe slično razmišljamo, kaže Maksimović.

Knjiga je svojevrsna zbirka spoznaje koju je autorka godinama beležila. Put crne ovce upravo je put spoznaje i izlaženja iz okvira uverenja porodice i društva, put preobražaja, mira i ljubavi. Tim putem kreću samo najhrabriji, obzirom da je bolan jer podrazumeva iskorak iz poznatog u novo, drugačije i sadržajnije. Bolan je i zato što je sama transformacija čoveka bolna, poput umiranja i ponovnog rađanja. Bolan je i zato što često ta „crna ovca“ biva sputavana ili ismevana, neretko i obačena od svog stada koje se naprosto boji promena, opisuje autorka.

Prvi deo knjige govori upravo o izboru i suočavanju sa promenom kroz autobiografske priče Jelene Rajković, dok u drugom delu autorka misli u kratkim, jasnim i čitljivim formama. Ljubav, prijateljstvo, muškarac i žena, porodica, deca, sloboda, sreća, zahvalnost, neke su od misli koje je Jelena smestila u svoju prvu knjigu.

“Osnovna ideja za nastanak ove knjige bila je da svojim primerom i snagom uvida osvetlim put svima koji su ili bi zakoračili putem promene koja vodi ka lepšem životu, miru i ljubavi. Upravo je lajtmotiv knjige „Misli jedne crne ovce“, motiv ljubavi. Ljubavi koju kada pronađemo u sebi za sebe, imaćemo je za ceo svet, kaže autorka.

Jelena Rajković rođena je 1982. godine u Nišu. U svom gradu završila je Srednju medicinsku školu, a potom studije književnosti i srpskog jezika na Filozofskom fakultutetu. Radila je kao nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Milić Rakić Mirko“ u Prokuplju. Od malena je pisala, a njena prva knjiga „Misli jedne crne ovce“, objavljena je 2023. godine.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime