U Prokuplju otvorena izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“

0

U petak 8. septembra, povodom obeležavanja 110 godina od pobede u Drugom balkanskom ratu, u Narodnom muzeju Toplice,pred brojnim posetiocima, otvorena je izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“ autoradr Dejana Antića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Izložbu čine 23 panoa sa preko stotinu fotografija i 40 arhivskih dokumenata.

Govoreći o tome koliko je važno da znamo neke bitne činjenice iz naše istorije prof. Antić je rekao, da su na panoima prikazane sve ključne pojedinosti Drugog balkanskog rata, od prilika na Balkanu nakon Londonske mirovne konferencije, stanja i sastava srpske vojske, preko bitke na Bregalnici, mapa, krize Drinske divizije, borbe sa kolerom i pobede. Jedan pano je posvećen i junačkom Drugom pešadijskom puku knjaz Mihailo, koji je upravo na Bregalnici dobio epitet „gvozdeni“. Za postavku je korišćeno više od 40 objavljenih i neobjavljenih arhivskih dokumenata i preko stotinu autentičnih fotografija, skica, mapa i izjava savremenika.

“Ja se iskreno nadam da smo ovom izložbom, čiji su nosioci Istorijski arhiv Vranje i Republički odbor Saveza potomaka ratnika Srbije, a koje u tehničkom smislu ne bi bilo, da nije bilo podrške Ministrstva odbrane i HK Jumko, lokalnih arhiva i muzeja Srbije – uspeli da se na jedan skroman način odužimo našim precima”, naglasio je prof. Antić.

On je iz prokupačkog Muzeja poručio da je važno da se ugledamo na naš ondašnji narod, političku i vojnu elitu, na svenarodnu slogu, na epska vremena kada se branio i borio brat uz brata i brata za brata.

“Danas kada različiti centri moći nastoje da marginalizuju srpski nacionalni faktor na Balkanu, važno je da obnovimo gradivo iz istorije i setimo se srpskih ratnika sa Kumanova, Rajčanskog rida, Ježeva polja, Bregalnice ili Vlasine 1913. Važno je, jer Balkanski ratovi ne predstavljaju samo oružani uspeh srpskog vojnika. Naprotiv, oni su prva velika pobeda srpskog jedinstva i prvi veliki trijumf ideje srpskog integralizma u 20. veku. Zato izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“ pored edukativne, ima i osvešćujuću ulogu, jer kod sadašnjih generacija budi osećaj nacionalnog ponosa i dostojanstva. Budi svest da pripadamo jednom hrabrom i čestitom rodu, kojem su krst časni i sloboda, bili i ostali najuzvišenije vrednosti”, istakao je prof. Antić.

Zahvalivši se autoru na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji, direktor Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić je otvorila izložbu, istakavši da će svi zainteresovani moći da je pogledaju do 13. septembra, do kada će biti u izložena u ovoj ustanovi kulture.

Izložbu je premijerno otvorio ministar Nikola Selaković u Vranju na 110. godišnjicu bitke na Bregalnici. Zatim je usledila izložba u Kragujevcu, potom u Vlasotincu, sada je u Prokuplju, a zatim postavka nastavlja put po gradovima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime