U Prokuplju otvorena Spomen-soba „Drainac“

0
spomen-soba

PROKUPLJE: U okviru Drainčevih dana u Prokuplju je otvorena spomen-soba ovom pesniku u čast. Ovu književno-memorijalnu postavku svečano je otvorio ministar kulture u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

-Ovo je rezultat i zajedničko delo jednog velikog tima, koji je mesecima radio na ostvarivanju ideje o ovoj postavci. Konačni rezultat našeg rada, često i različitog viđenja postavke, nastao je kao rezultat kreativne borbe, u kojoj je najbolje rešenje prihvaćeno. U izradi postavke od neprocenjive pomoći bilo je učešće Muzeja Grada Beograda, Narodnog muzeja Toplice i zaposlenih u prokupačkoj Biblioteci. Otvaranjem Književno-memorijalne postavke „Rade Drainac“ ostvaren je san generacija topličkih pesnika – rekao je direktor Narodne biblioteke “Rade Drainac” Dragan Ognjanović.

Ognjanović je deo autorskog tima koji je radio na ovoj postavci, uz muzejskog savetnika Jovana Mladenovića, istoričara Darka Žarića, grafičkog dizajnera Stevana Boškovića i Željka Cajića, kao i recenzenta Gorana Maksimovića.

–  Ovaj projekat jedna je od najvećih i najvažnijih stvari koja je urađena za ovu 50. jubilarnu manifestaciju „Drainčevi susreti pesnika“. Ona je nešto što ostaje trajno gradu Prokuplju i njegovim stanovnicima. Već smo čuli da se ovde, na jugoistoku Srbije, formira jedna mreža muzeja književnosti. U Nišu imamo dve postavke, Stevana Sremca i Branka Miljkovića, u Prokuplju Rada Drainca, ali nećemo se zaustaviti na tome. Imamo planove da dalje nastavimo, pa je sledeći grad koji će dobiti ovo što su danas Prokupčani dobili Pirot i njegovi stanovnici. I on će dobiti spomen sobu posvećenu književnicima tog kraja – reako je Goran Maksimović.

Ovaj projekat finansirali su i podržali Ministarstvo kulture i Ministarstvo pravde, kao i Grad Prokuplje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime