U školi kao u porodici

0

Osnovna škola “Milić Rakić Mirko” nevelika je i najmlađa škola u Prokuplju. To ne znači da je bez iskustva i izuzetnosti. Zapravo, učenici ove škole iz godine u godinu nižu uspehe i izdvajaju se po izvanrednim rezultatima na kom god da se takmičenju nađu.

Razgovarali smo sa direktorkom škole Ivanom Radonjić i pitali šta je to po čemu se ova škola razlikuje od ostalih, šta je to po čemu je ona posebna.

Naša škola je mlada, a kad to kažem mislim na to da je škola osnovana 1985. godine, ali i na to da je naš kolektiv podmlađen. Možda je najbitnije to što svi radimo i funkcionišemo kao jedna porodica. Kod nas vlada jedna porodična atmosfera i harmonija i mi to želimo da prenesemo i na decu. Ukoliko želimo uspeh, to prosto mora tako da bude.

Maksima “Škola kao porodica” podrazumeva školu u kojoj se mari za prava, ali i obaveze deteta, u kojoj se mnogo polaže na kreativnost i originalnost učenika, ali i nastavnika. Nije teško zaključiti da rezultati i plodovi takvog rada mogu biti samo pozitivni. Tu nije reč samo o rezultatima na takmičenjima znanja ili festivalima i konkursima. U OŠ “Milić Rakić Mirko” polaže se na izuzetnost u redovnoj nastavi jednako kao i u vannastavnim aktivnostima.

– Ključ za uspeh jeste u velikom broju ideja i u realizaciji tih ideja, rekla je direktorka škole.

Ono na čemu se insistira u učionicama ove škole jeste timski rad, aktivnost, inovativnost i kreativnost. Učenici i nastavnici zajedničkim snagama dolaze do rešenja svih problema koji postoje kako u nastavi, tako i izvan nje. Posebnost ove škole ogleda se i u velikom broju javnih i oglednih časova.

– Mislim da je izlazak iz učionice takođe mnogo bitan. Imali smo npr. čas istorije organizovan na arheološkom nalazištu Pločnik, nastavu likovne kulture i istorije u Narodnom muzeju i Galeriji “Boža Ilić”, jednodnevne izlete do Đavolje varoši u okviru predmeta Svet oko nas. Bitno nam je da izađemo iz stereotipa, ali i da učenike uputimo na konkretne izvore znanja koje nam omogućava okruženje u kome živimo. To je očigledna nastava, a znanje na taj način stečeno je trajnije, dugoročnije.

Javni časovi koje škola organizuje predstavljaju interdisciplinarne projekte i realizaciju više različitih učeničkih ideja. Na javnim časovima se insistira upravo zato što predstavljaju najkonkretniji i najdinamičniji oblik osavremenjavanja nastave. Neki od ovih časova prezentovani su i široj javnosti, gde su odlično prihvaćeni – pa su poslednje tri godine nagrađivani u Kragujevcu i Beogradu. Ove nagrade su pokazatelj jednog sigurnog puta ka uspehu, ali i podstrek za dalji rad.

Osim javnih časova, ono po čemu se ova škola izdvaja su mnogobrojne priredbe kojima se proslavlja ne samo određeni praznik, već cela nedelja: pa se tako obeležava Svetosavska nedelja, Nedelja maternjeg jezika, kao i prva septembarska nedelja – kada se slavi Dan škole. U okviru ovih svečanosti, nastava teče svojim regularnim tokom, ali je dopunjena različitim aktivnostima prilagođenim prazniku. Ovi mini-projekti uključuju nastavu srpskog i stranih jezika, nastavu likovne i muzičke kulture, insistiraju na korelaciji svih predmeta. Učenici učestvuju u priredbi i u samom procesu organizovanja te priredbe.

– To naš način da animiramo svakog učenika i otkrijemo različite talente i afinitete. Mi verujemo, zapravo, da je svaki učenik u nečemu izuzetan i upravo kroz ovakve aktivnosti i angažovanja pokušavamo da otkrijemo kod svakog učenika koja bi to posebnost bila.

Ova škola je poznata i po kreativnim radionicama za decu predškolskog uzrasta. One su u celosti besplatne: materijale obezbeđuje škola, a nastavnici koji rade sa decom rade to na dobrovoljnoj bazi. Ovo je jedinstven slučaj da se predškolci iz celog grada animiraju i razvijaju svoju kreativnost.

Škola se ponosi i svojim časopisom “Prozor naše škole”, čiji je prvi broj objavljen davne 1996. godine i uprkos izvesnim pauzama u radu, ipak nezapostavljen.

Još jedan pokazatelj da je “škola zgodna” jeste i produženi boravak koji nudi za učenike prvog razreda.

– Naša misija je da kod učenika razvijemo radnu naviku i kreativnost, da razvijamo njihovu maštu. Mislim da ne postoji takmičenje ili konkurs Ministarstva prosvete na kome naši učenici nisu uzeli učešće. Uz to, trudimo se da u školu vratimo neke stare vrednosti, pa nastojimo da obezbedimo za svakog odličnog učenika na kraju školske godine nagradu u vidu knjige, rekla je direktorka.

Može se reći da ova sprega učenika i nastavnika najveći rezultat daje upravo u toj atmosferi kreativnog rada i da stvara jednu savremenu školu u kojoj se i dalje neguju tradicionalne vrednosti. Zajedničkim idejama i radom ovi vredni ljudi pokazuju zašto se jedna škola može nazvati institucijom.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime