U svim školama obeležena školska slava Sveti Sava  

0

Sve prokupačke škole proslavljaju svog najvećeg svetitelja Svetog Savu. Nakon celonedeljnih Svetosavskih svečanosti, kruna proslave bilo je tradicionalno sečenje kolača uz prigodan program posvećen Svetom Savi.

Državno svetkovanje Savindana uveo je knez Miloš Obrenović, a zakonom iz 1841.godine počeo se slaviti kao školska slava.

Učenici i nastavnici svih škola govorili su o značaju Svetog Save za nas i naše potomke, a mi vam izdvajamo deo govora direktorke Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“ Ivane Radonjić.

– Sava, po rođenju Rastko, bio je prvi srpski učitelj i prosvetitelj. Kada govorimo o Savi, zapravo pričamo priču o počecima srpske prosvete kojih se ne odričemo uprkos vremenima u kojima živimo a napred koračamo ponosno uzdignute glave putevima koje nam je utro Sava jer svi smo na istom zadatku : misija buditelj, prosvetitelj. Biti učitelj je najlepše zanimanje , znanje nekom darivati na poklon je naša sveta dužnost, od nas se očekuje da budemo „veliki“ u svetu „malih “, naš posao obavljamo s ljubavlju i postavljamo temelje obrazovanja tim malim bićima željnih znanja a kad učenik prevaziđe učitelja misija je uspešno obavljena. Zato trebamo da se podsećamo Savinih dela, ona su nam putokaz, da negujemo tradiciju i da budemo ponosni na svoju prošlost i imaćemo čemu da se nadamo u budućnosti. Školska slava je prilika da ne zaboravimo zaveštanje Nemanjića, rekla je direktorka Radonjić.

 

Današnji dan je obeležen i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, i to duplom proslavom – proslavom  školske slave i Dana škole, 43 godine postojanja i rada.

Fotografije: Dragi Stojković

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime