U Trsteniku proradio solarni punjač

0

U centru Trstenika proradio je solarni punjač za mobilne telefone. To je svojim sugrađanima dar od mladog projektanta Dušana Aleksića, o kome je maštao i realizovao uz podršku Opštine Trstenik i Direkcije za planiranje i izgradnju.

Stanica solarnog punjača podrazumeva sistem za solarno punjenje mobilnih uređaja sa 5 priključaka za punjenje mobilnih telefona, od kojih su 3 za Android i 2 za Iphone uređaje.

Sada svi korisnici mogu da sede na postavljenim klupama dok pune svoje uređajem, a punjenje je moguće vršiti i noću jer sistem poseduje veliki kapacitet akumulacione energije koja je smeštena u solarnim baterijama. Ceo sistem je osvetljen Led tehnologijom.

– Tokom studija na Elektrotehničkom fakultetu proučavao sam obnovljive izvore energije, najviše solarnu energiju i želeo sam da svoje teoretsko znanje pretvorim u praksu i poklonim svom gradu solarni punjač. Moju ideju podržala je Opštine Trstenik i Direkcija za planiranje i izgradnju, kaže mladi arhitekta Dušan Aleksić.

Njegov izum, solarni punjač postavljen je na početku šetališta u centru Trstenika i po dizajnu je jedinstven u Srbiji, a po funkciji bi mu pozavideli i mnogi gradovi u našoj zemlji i okruženju.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here