Učenici Medicinske škole obeležili Međunarodni dan sestrinstva

0

Danas je 12. maj, Međunarodni dan sestrinstva. Ovim povodom se prokupački centar zabeleo od medicinskih mantila. Naime, učenici Srednje medicinske škole “Dr Aleksa Savić” u organizaciji svojih profesora rešili su da pokrenu jednu edukativnu, ali i praktičnu akciju.

Preko puta Pošte, u samom centru grada, postavljen je štand, gde su građani mogli u periodu od 10h do 12h da saznaju mnogo o pozivu medicinske sestre, ali i o sopstvenom zdravstvenom stanju.

O ovoj svojevrsnoj promociji zdravog života razgovarali smo sa profesorkama škole Danijelom Kiković i Slađanom Stanković.

– Početak sestrinstva je u Medicinskoj školi i mi smo odlučili da na neki način obeležimo dan. U akciji učestvuju učenici koji su članovi Učeničkog parlamenta i Sekcije zdravstvenog vaspitanja, koja ima veliki udeo – oni su pripremili postere, letke i poruke medicinskim sestrama. Na ovaj način smo želeli da prezentujemo i približimo narodu medicinsku sestru, odnosno karakteristike medicinske sestre, rekla je profesorka zdravstvene nege Danijela Kiković.

Učenici su prolaznicima delili letke sa podacima o pozivu medicinske sestre, pokazivali su povijanje beba, merili krvni pritisak, kao i nivo glikemije, odnosno šećera u krvi.

Pored toga, sprovedena je i anketa o medicinskim sestrama i o radu medicinskih sestara, čije rezultate će ovaj budući medicinski kadar iskoristiti da bi unapredio svoje veštine i znanja.

Atmosfera i među učenicima, i među profesorima, ali i među građanima bila je takva da se svi nadaju da će se ovakva akcija ponoviti i narednih godina.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime