Ugroženo Rastovničko jezero!

9
FOTO: Čitaoci

Nivo vode u Rastovničkom jezeru opasno je opao i u pojedinim deonicama se procenjuje na svega 2 metra. Našoj redakciji su se javili zabrinuti čitaoci, koji kažu da je ugrožen sav živi svet u jezeru i da se pitaju šta će uopšte biti sa biljkama i životinjama ako se nešto uskoro ne učini po tom pitanju.

Direktor preduzeća “Južna Morava Dva” Nikola Kumanović kaže da je drastično opao nivo Rastovničkog jezera (7 do 8 metara) i da je uzrok velika suša. Kako je nivo vode takoreći na biološkom minimumu obavešteni su predstavnici “Srbija voda”, a oni dalje naložili Javnom komunalnom preduzeću “Hammeum” da zatvori ventil na brani gde se ispušta voda da se ne bi nastavio trend smanjenja vodostaja u jezeru.

Iz Javnog komunalnog preduzeća ipak nije stigla potvrda o zatvaranju ovog ventila. Dok se ne reši ovo pitanje, nivo vode u Rastovničkom jezeru svakodnevno opada, pa se postavlja pitanje: šta može da se učini da Prokuplje ne ostane potpuno bez Rastovnice?

Zvanično saopštenje JKP “Hammeum” povodom stanja u kom se nalazi Rastovničko jezero možete pročitati OVDE.

Više vesti iz Prokuplja čitajte OVDE.

 

9 KOMENTARA

  1. Mesecima ove godine a i ranijih godina sve svi ogradjuju od odgovornosti. Svake godine ga ispustaju i ne odgovaraju nå nasa upozorenja da je previse ispusteno. Ko ce da odgovara za ovo posto je očigledno da je ljudska greska I nemar uzrok ili tetka iz Kanade

  2. Posto je jezero gotovo presušilo, vreme je da se iz opstinske kase izdvoje pare i konacno ocisti dno jezera. Iako je jezero akumulaciono, mnogo naroda bukvalno letuje na jezeru. Mislim da je ciscenje dna pravo resenje.

  3. Strasno koliko smo glup i zatucan narod. Niti je jezero prokleto, niti je krivo sto neobuceni plivaci bez icijeg nadzora ulaze da se kupaju. Za svoje postupke odgovorni smo samo mi i niko drugi. A ako ljudi u nestajanju jedne prirodne lepote i celog jednog zivog sveta u njemu, i to iskljucivo zbog ljudskog nemara i neodgovornosti, vide nesto dobro, onda i mi treba da nestanemo zajedno sa njim…

  4. Ma strasno sta rade sa tim jezerom svake godine! A izgovor za to je da zele da povecaju vodostaj dunava!! Ili jos bolji je onaj da je brana slaba i da ce da pukne ako ga ne ispuste!! A brana pocinje da bude slaba od prvog dana otvaranja bazena!!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime