Umetnost u službi istorije

1
Foto: Vladimir Gašević, Služba za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje

Izložba „Skulptura u službi istorije“ otvorena je danas u Galeriji “Boža Ilić”, u okviru saradnje Narodnog muzeja Toplice i Narodnog muzeja iz Beograda. Izložena dela predstavljaju događaje i ličnosti koje su menjale tok naše istorije, a autorka izložbe je muzejski savetnik Vera Grujić.

Izložena ostvarenja – skulpture i reljefi nastajala su u decenijama sticanja samostalnosti i državnog utemeljenja u Srbiji tokom poslednjih decenija 19. i prvih 20. veka.

  • Pred vama su ličnosti koje su obeležile našu istoriju, a to su i istorijske teme koje su nas hrabrile i bodrile. Ova izložba jeste zapravo svojevrsna vizuelna artikulacija istorije. Ono što je kuriozitet jeste da publika ima priliku da vidi neke od prvih radova naših školovanih vajara, koji su po prvi put dostupni našoj javnosti – rekla je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

Postavku čine dela majstora skulpture poput Jovanovića,Ubavkića, Roksandića, Rosandića, Meštrovića. Istovremeno, selekcija dela iz Narodnog muzeja predstavlja bogatstvo stilskih raznovrsnosti umetnosti naše skulpture – od klasicizma do secesije.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime