Upis za likovne radionice u Kuršumliji

0

U okviru Projekta Umetnost vizuelnog predstavljanja koji sprovodi Centar Fenix Kuršumlija, u sredu 20. 01. 2016. u 12 časova u kuršumlijskoj Kancelariji za mlade vršiće se upis polaznika za likovna radionica crtanja i slikanja koju vodi profesor Jelena Petrović i održavaće se dva puta nedeljno i to sredom i četvrtkom od 17 do 19 časova. Projekat finansiraju Fondacija Ana i Vlade Divac i Opština Kuršumlija a pomažu Kancelarija za mlade iz Kuršumlije i Narodna biblioteka Kuršumlija.

Na radionici crtanja, polaznici bi se upoznali sa tehnikama crtanja ugljenom na pak papiru, crtanju „po modelu“ (mrtva priroda, portret…), malim i kroki crtežima, kao i eksperimentisanje sa različitim suvim i mokrim tehnikama(pastel, akvarel, gvaš…). Radionica je zamišljena tako da se kroz niz vežbi i zadataka obuhvati sve gore pomenuto.

Radionicu bi započeli studijom crtanja mrtve prirode i paralelno sa time radili i male crteže. Pošto bi se studija radila vise dana, za nju bi bila potrebna veća koncentracija, tako da bi polaznici paralelno sa time radili i male crteže gde bi mogli da ispolje ideje i energiju koju bi dalje razvijali. Nastavili bi sa crtanjem studije portreta koja bi se takođe radila par dana i naravno za sve to vreme bi se radili i mali crteži. Na kraju svaki od očesnika uradio bi i po jedan rad baziran na ideji koju su dobili kroz radionicu.

Radionica bi imala i edukativni karakter, u smislu da bi se na njoj učilo o istoriji umetnosti i polaznici bi se upoznavali sa radom poznatih umetnika i učili o pravcima u umetnosti i njihovom razvoju. Od umetnika bi spomenuli, Rembranta, Van Goga, Pikasa, Degaa, Matisa, Baskijata, Vorhola, Haringa i mnoge druge. U našoj biblioteci u Kuršumliji, sa kojom odlično sarađujemo postoje knjige o umetnosti i puno monografija o umetnicima, tako da bi od njih pozajmljivali knjige i pokazivali polaznicima.

Radionica je namenjena mladima Kuršumlije, od najmlađih do srednjoskolcima i zavisno od broja prijavljenih bi se formirale grupe sa kojima bi se rad usklađivao uzrastu.

Na kraju radionice napravila bi se izložba na kojoj bi smo izložili radove nastale u radionici i imala bi otvoren karakter tako da bi celokupno građanstvo bilo pozvano putem medija i društvenih mreža na otvaranje ove izložbe. S obzirom da je Kuršumlija nerazvijena opština ovakva manifestacija bi jako znacila građanima i u širem smislu.

Cilj radionice je popularizacija likovne umetnosti kod mladih i razvijanje kreativnosti kod istih.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime