Uručene nagrade Tanji Bošković i Slobodi Mićalović

0

Kulturni centar Kruševac sinoć je po 23. put uručio nagrade laureatima Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“. Nagrade laureatima uručili su gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i predsednik Skupštine Grada Živan Nikolić.

– Iskrene čestitke upućujem svim večerašnjim laureatima, koji ovoj nagradi daju još veći sadržaj, značaj i snagu, sa željom da šire humor i satiru, inspiraciju i optimizam. Izuzetna mi je čast što večeras mogu da uputim čestitke jednoj od najlepših srpskih glumica pred kojom je izuzetna karijera, za čiju se ljubav i naklonost, u privatnom životu izborio glumac Vojin Ćetković, naš Čarapan. Pozdravljam gospođu Slobodu Mićalović Ćetković kojoj će biti dodeljeno priznanje Vitez od Čarapanije- Ser Hardi. Takođe, želim da pozdravim slavnu glumicu čija je unutrašnja lepota i vanserijski glumački talenat osvojio najširu publiku, od najmlađih do najstarijih poštovaoca umetnosti. Poznata po svom oštrom jeziku, pravdoljubiva i karakterna, spremna da pomogne mladim ljudima i da ih uvede u čarobni svet glume. Njena lepota s godinama ni najmanje ne bledi, već je ova harizmatična glumica i dalje simbol istančane lepote, neodoljivog šarma i vrhunskih glumačkih ostvarenja. Pozdravljam gospođu Tatjanu Tanju Bošković, ovogodišnju dobitnicu Nagrade za životno delo, kazao je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

Ovogodišnja nagrada ,, Klasovo majstorsko pero,, uručena je Aleksandru Blatniklu, karikaturisti iz Niša.

Sloboda Mićalović se rodila u Leskovcu. Njeni roditelji Milica i Dragan imaju još dve ćerke. Krenula je u školu 1988. godine. Obožavala je emisije Branka Kockice. Porodični prijatelj je radio na radiju, pa je Sloboda jednom prilikom imala tu čast da intervjuiše Kockicu. On joj je na kraju rekao kako je odlična voditeljka. To je bio njen prvi javni nastup. Sloboda Mićalović je završila nižu i srednju muzičku školu. Bila je i u horu. Osim muzikom, bavila se plesom i sportom. Ovaj period života ističe kao najlepši.

Godine 1999. neposredno po bombardovanju, Sloboda je vozom krenula u Beograd kako bi na Fakultetu dramskih umetnosti pokušala da upiše glumu. Pratio je otac Dragan, glumac, koji se do poslednjeg trenutka protivio ćerkinoj odluci da krene njegovim stopama. Imala je svega sedamnaest godina kada je, prošavši na prijemnom iz prve, primljena u klasu zahtevnog profesora Predraga Bajčetića.

Kad je bila na trećoj godini studija, reditelj Zdravko Šotra je pozvao na kasting za film Zona Zamfirova. Šotra joj je dao ulogu Vaske. Ulogu Jelene Čađenović u seriji Mješoviti brak, koja je postala vrlo popularna, dobila je 2002. godine. Godine 2008. sedam godina od početka glumačke karijere, prvi put je dobila jednu glavnu ulogu i to Anđelke Bojanić u seriji Ranjeni orao koja je oborila sve rekorde gledanosti.Iste godine, 12. maja Sloboda Mićalović venčala se sa Vojinom Ćetkovićem, glumcem i Kruševljaninom. Godine 2010. ona dobija Oskar popularnosti kao glumica godine.Dva puta je dobila nagradu Glumački par godine Ona i on, po izboru čitalaca TV novosti, koja se dodeljuje na Filmskom festivalu u Nišu. I to: 2009. i 2012. godine u paru sa Ivanom Bosiljčićem za ulogu Anđelke u televizijskoj seriji Ranjeni orao i ulogu Milene u televizijskoj seriji Nepobedivo srce.

Tanja Bošković, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica rođena je u Beogradu. Živela je u Aranđelovcu do sedamnaeste godine, a potom u Beogradu, kratko vreme i u Njujorku. Rođena je u porodici profesora, majke Ivanke i oca Velizara koji je bio i direktor gimnazije. Ima sestru Slavenku.Tanja ima dvoje dece: ćerku Lanu i sina Đorđa.Deda i baba po majčinoj strani su bili učitelji. Deda je bio ađutant na dvoru kralja Nikole a baba je rodila jedanaestoro dece. Tanja Bošković, doajen srpskog glumišta, ima preko trideset godina dugu i plodnu pozorišnu, TV i filmsku karijeru. Gimnaziju je završila u Aranđelovcu, a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirala je 1973. godine u klasi profesora Bajčetića. Tokom 1974. godine glumila je u „Košavi“ a onda su se uloge nizale u poznatim ostvarenjima. Uvek je na poseban način davala sebe i ulozi koju je tumačila dodavala komadić svoje individualnosti. Prepoznatljiv i specifičan je njen smisao za humor.

Veoma popularan je njen lik Lili u filmu „Balkan ekspres“ a takođe i likovi u seriji „Priče iz radionice“ i filmovima „Policajac sa Petlovog brda“, „Rat uživo“ i „Okupacija u 26 slika“. U prvoj sezoni šou programa Ples sa zvezdama nastupala je sa osamnaestogodišnjim Markom Mićićem . Osvojili su drugo mesto. Igrala je i glavne uloge u Pozorišnim predstavama Pokonduirana tikva, Očevi i oci… i u TV dramama i serijama, pored već pomenutih – Majstori,majstori, Balkan ekspres, Uvek spremne žene, Pozorište u kući i mnogim drugim ostvarenjima. Najnovije uloge su joj Kneginja Milica u filmu Put ružama posut i Melanija u filmu Peti leptir.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime