Uspešno završen srednjovekovni festival „Nemanjini dani 2023.“ u Kuršumliji

0

Uz blagosov Njegovog Presveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija i nesebičnu pomoć i plemenitost jeromonaha i nastojatelja manastira Sveti Nikola u Kuršumliji Oca Simena, u petak 15. septembra 2023. godine u porti manastira Svetog Nikole u Kuršumliji, uspešno je završen šesti po redu, sada već tradicionalni srednjovekovni festival „Nemanjini dani 2023“.

Kroz grupni rad i prave hrišćanske vrednosti, ljubav, radost, mir i čistotu, naši najlađi sugrađani na veoma kreativan način ukazali su nam na važnost vladarske dinastije Nemanjića Stefana Nemanju. Mozaik Stefana Nemanje koji su zajedno sklopili krasiće unutrašnjost ove duhovne svetinje.Na radost naših učenika iz Osnovnih škola „Miloje Zakić i „Drinka Pavlović“, mališani su učestvovali u radionicama gde su bojili magnete sa likom Stefana Nemanje i krstiće, kao i Rodoslov Nemanjića, gde su svi zajedno imali zadatak da obojene likove iz loze Nemanjića postave na odgovarajuće mesto gde je nacrtano drvo za rodoslov. Na kraju radionice sa mentorima su rezimirali utiske i razmenili stečena znanja o vladarskoj dinastiji Nemanjić.

Srednjovekovni festival „Nemanjini dani“, ove godine otvorio je električni gudački kvartet „Dinamika music“, koji se po načinu razlikuje i izdvaja od klasičnih gudačkih sastava, po svom zvuku, aranžmanima i stilu izvođenja, a sve u skladu sa duhom savremenog doba. Posetioci su mogli da uživaju u širokom repertoaru od latino i evergrin zvuka, do popularne filmske i etno muzike. Nakon nastupa „Dinamika music“ posetiocima se obratio predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, koji je otvorivši festival ukazao na važnost Nemanjinih zadužbina za istoriju i kulturu našeg grada i države. Osamnaestogodišnji virtuoz na harmonici, Nemanja Radosavljević odsvirao je splet pesama i još jednom pokazao zbog čega je apsolutni pobednik Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije“.

Predstava „Serbija-jeste i biće“ autora Zorana Cvetkovića, u izvođenju dramskih umetnika Danila Petrovića, Miroslava Jovića i polaznika škole glume Narodne biblioteke Kuršumlija zajedno sa horom koji pronosi slavu imena Božijeg i Svetog Prokopija, imali su ideju da predstave i večnu borbu srpskog naroda za očuvanje nacionalnog identiteta kroz istorijske događaje. Raskoš naše tradicije i ovog puta su nam pokazali članovi našeg kulturno-umetničkog društva „Bata Lačković“ kroz splet narodnih igara „Kolubarski vez“, „Užičko kolo“, „Čačak“, „Kačerac“, „Ide deda niz planinu“ i „Vranje“.

Posetioci su imali priliku da se na najveću vitešku manifestaciju upoznaju sa opremom vitezova, da pogledaju demonstracije viteških borbi, scenski nastup vitezova sa svetlećim bakljama, gađanje mete strelom za koje su zaslužna sledeća viteška udruženja: „Čuvari Belih Crkvi“ iz Kuršumlije, „Beli orlovi“ iz Beograda, „ Čuvari Mojsinske Svete Gore“.Celokupan program upotpunili su etno bazar i domaća radinost izlagača udruženja Etno radionica Kuršumlija i „Vredne ruke Kuršumlije“ i izlagači Biljana Pavlović i Andrijana Jovičić.

Organizatori srednjovekovnog festivala „Nemanjini dani“: Opština Kuršumlija i Turistička organizacija, brojni prijatelji manifestacije: Direkcija za izgradnju, Javno komunalno preduzeće Toplica, Sportski centar, Narodna biblioteka, Kancelarija za mlade, Osnovne škole „Milije Zakić i „Drinka Pavlović“, Dom zdravlja, genaralni sponzor festovala „Planinka- Prolom voda“, potrudili su se da programski sadržaji ove godine budu kvalitetniji i raznovrsniji sa akcentom na dečiji program kroz kreativan i grupni rad. Veliku zahvalnost u ime organizatora i Turističke organizacije opštine Kuršumlija, direktorka Jasmina Savić upućuje profesionalnom Ansamblu Venac iz Gračanice i šefu umetničkog sektora Milošu Mitiću na ustupljenom kostimu za ovu posebnu priliku.

Celodnevno druženje završeno je spektakularnim koncertom Slobodana Trkulje i Balkanopolisa, naših najkreativniji muzičkih umetnika, koji spajaju gajde sa gitarskim efektima i vah pedalama, kavale i rok gitare, tambure i bubnjeve. Njihova muzika je protkana snažnim orkestarskim zvukom od epskog do liričnog. Na srednjovekovnu bajku je došao kao Petar Pan u nadi da će zajedno sa svima pronaći svoju senku baš u čarobnom prostoru manastira Svetog Nikole.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime