Ustanovama kulture u Prokuplju blizu deset miliona dinara za projekte

0

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije podržalo je devet projekata prokupačkih ustanova kulture sa 9.500.000 dinara, dok je deseti podržan od Ministarstva pravde, sredstvima iz oportuniteta sa 370.000 dinara, navode u Opštini Prokuplje.

– Važno je i značajno istaći da su prokupačke ustanove kulture dobile skoro deset procenata sredstava putem projekata, što je ukupan godišnji iznos planiranih sredstava budžetom za sve ustanove kulture. Uz redovne programske aktivnosti koje su pripremali i odradili za prvu polovinu godine, direktori su uporedo radili i projekte, koji su odlično sagledani od resornog ministarstva, ali i Ministarstva pravde. Sada im predstoji ozbiljan rad, kako bi se ispoštovali rokovi i sredstva upotrebila za realizaciju projekata za koja su i namenjena, istakla je većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić i naglasila da će i lokalna samouprava nastojati da pomogne kad god joj to mogućnosti budu dozvoljavale.

Narodni muzej Toplice je podržan sa 2.000.000 dinara za projekat „Gradovi u fokusu“.

– Ova sredstva ćemo upotrebiti za rekonstrukciju električne mreže u Muzeju u starom delu zgrade, koja je postavljena 1962.godine i delimično u novom delu(galerija muzeja i kancelarije), koja je postavljena 1977.godine. Ova rekonstrukcija je veoma važna, jer u zimskom periodu dolazi do čestih zagervanja prekidača i osigurača, pa bi radnici i muzejski predmeti upostavkama i depoima zbog mogućnosti izbijanja požara, mogli biti ugroženi, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić i dodao da će ovim sredstvima biti završena i ugradnja gromobranske instalacije, koja je uklonjena 2012. godine.

Ostalih 550.000 dinara, koliko je Muzej još dobio, biće upotrebljeno za program obeležavanja 100. godina od oslobođenja Prokuplja i otkrivanje spomenika Gvozdenom puku 12. oktobra 2018. godine.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović je rekao da je Biblioteka i u 2018. godini nastavila dobru saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja.

– Dobili smo 700.000 dinara za realizaciju tri projekta i to književnu manifestaciju „Drainčevi susreti pesnika“, pozorišni festival „Lektirići Eks Ju Fest“ i finansiranje matične službe naše bilbioteke. U toku je realizacija projekta koji se odnosi na književnu manifestaciju „Drainčevi susreti“. Prvi deo je završen u maju, drugi je planiran za avgust, dok će pozorišni festival „Lektirići“ biti realizovan u septembru i oktobru, istakao je Ognjanović.

Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ je od resornog ministarstva dobio 250. 000 dinara za revitalizaciju folklora u podjastrebačkim selima i 370. 000 dinara od Ministarstva pravde za rekonstrukciju pozornice.

– Podrška nam mnogo znači. Nastavićemo i ubuduće da na ovaj način postojeće uslove u kojima rade naši talentovani amateri promenimo na bolje,jer će i oni onda moći na najbolji način da pokažu svoje umeće i pruže potpuni ugođaj publici, koja je tu zbog njih i onoga što kroz program prezentuju, naglasila je direktorka prokupačkog Doma kulture Tijana Petrović.

Istorijskom arhivu „Toplica“ je za projekat „Gradovi u fokusu“ pripalo 5.000.000 dinara,a za metalne police i arhivske kutije po 500.000 dinara.

– Sa potprojektom „Energetska sanacija zgrade Istorijska arhiva Toplica“ dobili smo pomenutih 5.000.000 dinara koje ćemo upotrebiti za zamenu krova. Ostalih milion dinara, koje smo dobili iz oblasti Zaštite kulturnog nasleđa, iskoristićemo za nabavku novih polica i arhivskih kutija, čime će se poboljšati uslovi za rad, ali i obezbediti kvalitetnije čuvanje arhivske građe, podvukao je direktor Istorijskog arhiva „Toplica“ Milan Stojanović.

Direktori svih prokupačkih ustanova kulture su obećali da će i ubuduće pružati podršku jedni drugima u radu i zajedničkim snagama raditi za dobrobit kulturnog života našeg grada. Oni su se ovom prilikom zahvalili najpre Opštini Prokuplje koja im uvek prva pruži podršku, a onda i pomenutim ministarstvima, zahvaljujući kojima će mnoge važne i velike investicije biti završene u toku ove godine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime