Usvojen novi budžet Opštine Kuršumlija

0

Nakon više pauza izazvanih opstrukcijom opozicionih odbornika i uz prisustvo ovdašnjih Roma koji su tražili socijalnu pomoć, danas je SO Kuršumlija usvojila budžet za 2016. godinu.

Budžet u iznosu od 765 516 000 dinara kako saznajemo, usvojen je u kancelariji predsednika Opštine Kuršumlija umesto u skupštinskoj sali u kojoj je ostao deo odbornika opozicije i okupljeni Romi, njih nekoliko desetina.

– Nije bilo uslova za usvajanje budžeta u sali Skupštine pa smo zasedanje premestili u kancelariju predsednika opštine.  Pozvali smo sve odbornike i budžet je usvojen velikom većinom glasova, kazao je Goran Bojović, predsednik SO Kuršumlija.

Ovakvoj odluci prethodile su dve duge pauze zbog opstrukcije dela odbornika opozicije koji su tražali da se izdvoji po 10 000 dinara za socijalno ugrožene među kojima su i Romi koji su u velikom broju danas prisustvovali sednici tražeći da im se isplati novčana pomoć uoči Nove godine.

Inače, kako navode u lokalnoj samoupravi u Kuršumliji, budžetom za 2016. godinu planirana sredstva neće biti umanjena za socijlanu i dečiju zaštitu, gde je za novorođenčad planirano – 27 miliona, za stipendije učenicima i studentima – 24 miliona dinara, dok je na osnovu pozitivnih rezultata u 2015. godini, za razvoj poljoprivrede izvdojeno više sredstava nego prethodne godine, 20 miliona dinara.

Predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić je istakao da će budžet opštine Kuršumlija biti investicioni, te da će se nastaviti sa domaćinskim i odgovornim vođenjem računa o opštinskim sredstvima. Za Program putne infrastrkture planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 147 miliona dinara, dok se za razvoj sporta i omladine planira 31 milion.

Kuršumlijski Romi u velikom broju na sednici tražili novčanu pomoć
Kuršumlijski Romi u velikom broju na sednici tražili novčanu pomoć

Politička predstava ili realan problem?

Na današnjoj sednici SO Kuršumlija usvajanje budžeta za 2016. godinu došlo je u drugi plan zahtevom dela odbornika opozicije da opština isplati jednokratnu novčanu pomoć socijalno ugroženima sa teritoriji kuršumlijske opštine.

Deo opozicije je ovaj zahtev „pojačao“ prisustvom nekoliko desetina ovdašnjih Roma koji su tražili da im se isplati ova novčana pomoć aktivno uzimajući učešće u radu Skupštine tako što su često u toku sednice iznosili svoje probleme i zahtev da im se isplati novčana pomoć.

Sa druge strane, predstavnici lokalne vlasti i njihovi odbornici su ocenili da se radi o „političkoj predstavi“ i pokušaju da se opstruiše rad Skupštine, pa je jedan od odbornika vladajuće koalicije kazao i da „Romi imaju na ime socjalne pomoći i dečijeg dodatka veća primanja od zaposlenih“.

Bilo kako bilo, ali po prvi put ove godine sednica SO Kuršumlije nije do kraja održala u skupštinskoj sali.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime