Uz porodicu lakše je boriti se sa dijabetesom

0

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa “EBERS” udruženje za zdravlje dijabetičara Prokuplje je sa nastavnicima i učenicima Medicinske škole “Dr. Aleksa Savić” organizovalo akciju provere nivoa šećera u krvi. Akcija je sprovedena na gradskom šetalistu.

Oko 150 ljudi je prišlo da izmeri šećer i time proveri svoje zdravstveno stanje i dobije neki koristan savet u vezi sa prevencijom i lečenjem dijabetesa.

– Ove godine fokus i tema su “Porodica i dijabetes”, kojom želimo da istaknemo uticaj dijabetesa na porodicu i uticaj porodice na osobe sa dijabetesom. Život sa dijabetesom nije lak, ali se pokazalo da suočavanje sa svakodnevnim izazovima i problemima mnogo lakše uz podršku porodice i prijatelja. Edukacijom širimo svest o ulozi porodice koja podrazumeva adekvatan odnos, komunikaciju, pristup, atmosferu, razumevanje i učešće u nezi i lečenju. – rekla je Jelena Milosavljević ispred udruženja Ebers.

Poseban značaj stavili su na porodice u kojima su deca obolela od dijabetesa, jer je njima neophodna pomoć porodice i drugova, učitelja, nastavnika i trenera.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here