Uzgoj, pakovanje i prodaja oraha – potencijal domaće poljoprivrede

0
orah
Foto: Pixabay.com

Srbija je na petom mestu u Evropi po izvozu oraha, sa oko dva miliona stabala širom zemlje. Glavni izvoznici su Turska, Mađarska, Rumunija i Bugarska. Orah je jedan od najtraženijih orašastih plodova širom sveta, a samo na teritoriji Evrope godišnje fali 100 tona jezgra ovog ploda. Domaći poljoprivrednici prepoznaju potencijal uzgoja oraha, te stoga ne čudi činjenica da se sve više voćara okreće sadnji ovog drveta.

Potražnja za orasima

Plod oraha je bogat proteinima i omega masnim kiselinama, stoga i ne čudi što orah važi za idealnu hranu za mozak. Dodatak je brojnim jelima, a može se konzumirati i samostalno, kao zdrava grickalica, te i ne čudi da potražnja za ovim plodom ne jenjava.

Orah u Srbiji postiže otkupnu cenu od 800 do 1000rsd. Ako uzmemo da prva berba daje 30kg ploda po stablu, a da je na jednom hektaru površine zasađeno 150 sadnica, ukupna zarada koja se može ostvariti jednogodišnjim prinosom iznosi 37.000 evra!

Za ovim plodom vlada velika potražnja, kako u domaćoj industriji i kod domaćih potrošača, tako i u svetu. Mogućnosti izvoza su velike, zarada sigurna, a investicija u kupovinu tresača, sakupljača i mašina za pakovanje u vreće brzo se isplati.

Koji su uslovi potrebni za uzgoj oraha?

Orah, plod istoimenog drveta, pripada familiji Juglandaceae. Zavisno od vrste, stablo biljke može da dostigne visinu od 10 do 40 metara. U voćnjacima stabla oraha se orezuju, radi lakše dostupnosti ploda, te drvo retko premašuje visinu od 2-3 metra. Smatra se da postoji više od dvadeset vrsta oraha, uzgajaju se širom sveta, a najtraženiji od svih je tzv. “domaći orah”.

Kada se sadi orah?

Orah se sadi u proleće ili u jesen, mada stručnjaci preporučuju jesenju sadnju, jer se sadnice tada bolje “primaju”, jer im klimatski uslovi više pogoduju. Može se saditi iz semena ili sadnice biljke. Sadnice su pouzdanije i pre donose plod. Procenjuje se da orah koji je nikao iz semena prvi plod donosi tek nakon 10 do 15 godina starosti stabla. 

Kakvi klimatski uslovi pogoduju uzgoju oraha?

Od svih orašastih plodova, za orah bismo mogli reći da je najotporniji, najprilagodljiviji i najtolerantniji na vremenske uslove. 

Ne pogoduju mu suviše niske temperature i mrazevi, naročito u prvim godinama, kada se biljka razvija. Koren biljke će bez problema podneti temperature do -10 stepeni, ali zato lišće i zameci ploda mogu biti oštećeni prolećnim mrazovima, ako temperatura padne ispod nule. Formirani cvetovi mogu podneti -2 stepena, nakon čega će uvenuti. 

Orah voli umereno toplo klimatsko podneblje, ali visoke letnje temperature i suše nisu idealne klimatske okolnosti za ovo drvo. Direktna sunčeva svetlost je neophodna za razvoj ploda. Ako je nema, drvo nesmetano može rasti u visinu, ali plod će biti veoma oskudan.

Na kakvom zemljištu je najbolje saditi orah?

Orah ne trpi kisela zemljišta. Odgovaju mu neutralna ili blago alkalna tla, a idealno ga je saditi na aluvijalnim podlogama, gde su rečni nanosi ostavili u zemlji bogat sloj organskih materija i peska. Ne trpi preveliku vlažnost, stoga pesak u sastavu zemlje igra bitnu ulogu, jer omogućava propusnost tla. Može uspeti i na slabije plodnom tlu, kamenitom ili onom bogatom krečnjakom ili glinom. Po pravilu sadi se na nadmorskoj visini do 1000m.

Pre sadnje sadnica oraha zemljište treba tretirati protiv korova, preorati, nađubriti (najbolje organskim đubrivom) i navodniti. Sadnica oraha se sadi na dubini od oko 80cm.

Sadnja oraha

Kao što smo spomenuli, orah se može saditi iz semena, ali kupovina sertifikovanih sadnica je puno bolja alternativa, jer će prinos biti veći. Prilikom kupovine sadnica vodite računa da mladica ima razvijen koren, pre negoli krošnju.

Sadnice se orezuju na 150 do 180cm visine, ali nikada za više od pola cm iznad formiranog pupoljka. Razmak između sadnica može biti 10x10m ili 5x5m ako su sadnice bujnije.

Za jedan hektar površine biće vam potrebno od 400 do 800 sadnica oraha, a procenjuje se da će stabla svoju punu plodnost dostići sa 10 do 15 godina starosti.

Nakon sadnje, sadnice se đubre, okopavaju se treće godine od sadnje, a zavisno od količine padavina mogu se i navodnjavati ako je sušni period. Stabla se orezuju u oblik “vaze” ili “piramide”.

Šta je potrebno od mehanizacije i opreme?

Ako se pripremate za uzgoj voćnjaka oraha od mehanizacije će vam biti potrebno sledeće:

  • Mašina za trešenje – Tresač
  • Mašina za sakupljanje oraha
  • Mašina za čišćenje oraha
  • Mašina za pakovanje u vreće

Mehanizacija će olakšati berbu oraha, skupljanje rasutog ploda, kao i njegovo čišćenje od ljuske. Iako zahteva finansijsku investiciju, ulaganje u mehanizaciju će se isplatiti nakon svega par godina od sadnje.

Prinos, pakovanje i prodaja oraha

Sertifikovane kalemljene sadnice prinos mogu doneti već treće-četvrte godine od sadnje. Prinos po stablu iznosi 40-70kg, a kada se očiste od ljuske to je 30kg ploda. Prinos biljke se s godinama povećava, te tako 1 hektar zasada može donositi i od 4 do 8 tona ploda.

Orasi se mogu pakovati, zavisno od potreba kupca, u vreće od 2, 5, 10, 20, 50 i 100kg. Pakuju se uz pomoć mašina za pakovanje, koje mogu biti ručne ili automatske. Automatske mašine za pakovanje pogodne su za velike količine ploda i ne zahtevaju prisustvo ljudskog faktora, dok su prenosne mašine za pakovanje pogodnije za manje količine plodova i njima rukuje operator zadužen za pakovanje ploda.

Plod oraha je bitno zaštititi od uticaja vlage, zato se preporučuje pakovanje u plastične vreće. Nakon pakovanja plod je spreman za dalju distribuciju i upotrebu.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime