Velikaši, gde li vam je pamet?

7

Bauk komunizma kruži Toplicom. Kako drukčije objasniti neverovatnu istinu da su Crkva Svetoga Prokopija i njeni služitelji potpuno izopšteni iz obeležavanja Svetoga Save? Onog gradskog, svetopličkog obeležavanja.

Onoga na kome je negda besedio sadašnji patrijarh srpski Irinej, na kome je pojao Pavle Aksentijević, u dan u koji smo se sabirali u skromnosti svojoj da odamo počast Crkvi i Gospodu, kroz slavljenje najsjajnijeg izdanka srpske loze, čiji je otac Stefan Nemanja ODAVDE počeo svoju graditeljsku i zadužbinarsku delatnost.

Oprosti im, prinče Rastko Nemanjiću, ne zameri im, svetitelju, prosvetitelju i srpski naučitelju. Oprosti im, kao što si opraštao i najljućim neprijateljima svojim, verovatno ne znaju šta rade!

Imao je Sveti Sava karakterističnu sudbinu za ove naše prostore: najpre su ze zgražavali zbog njegove odluke da odbaci zemaljska blaga i ostatak života provede na golgotnim stazama bitke za srpstvo, kulturu, prosvetu, državnost, zakonopravila…Zatim je spaljen od ruke bezbožničke, pa onda slavljen, dugo vreme zaboravljen i skrajnut, pa opet vraćen među Srpčad.

Ali je došlo doba da ga, eto baš u Prokuplju i Toplici, svrgnu, izopače, zloupotrebe, bez straha i od Boga i od ljudi.

Neka ostatak kaže Ljubomir Simović, bolje će on to od mene:

“U ovom mraku množe se omče i kuke
Svinjska kuga međ` ljude se širi,
U ovom mraku stavljaju na muke
I seku onog koji braću miri…
Doneo si nam seme vina, seme žita,
Al` nema ko u zemlju da ga baci,
Napisao si, al` nema ko da čita
znak u kome se sabiraju znaci.”

(Autor: Zoran Cvetković)

7 KOMENTARA

 1. Iskušenje srpsko nikad nije bilo veće. Vreme propadanja trebalo bi konačno da stane. Čekali smo da nam se krvnici napiju krvi misleći da će im biti dosta. Međutim mi smo dva sveta. I kada bi nam popili svu krv ne bi im bilo dosta. A mi samo hoćemo da vreme provedemo radeći i slaveći, čekajući rođenje novog deteta i mešto popiti. Čekajuči da kupimo televizor i da nešto popijemo. čekajući da kuća bude gotova i da nešto popijemo, čekajući slavu i da nešto popijemo, čekajući da nam se sin oženi pa da nešto popijemo, čekajući da čujemo lepu reč pa da nešto popijemo, čekajući da nam ova bagra siđe sa leđa pa da nešto popijemo.

 2. Nesmotrena greska koja opominje.
  Prokuplje i obelezavanje Svetog Sava bez nase pomesne crkve nisu i ne znace nista !
  Molim sve na sabornost i oslanjanje na nasu svetu pravoslavnu crkvu kako bi dostojanstveno i u strahu Bozjem obelezavali nase zastitnike od Boga nam date na spasenje.
  Iskreno se nadam da se ova nadam se nenamerna greska nikad vise nece ponoviti.
  Sretan nam SVETI SAVA.

  Aleksandar Milanovic

  • Драги брате Александре , није ненамерна грешка, итекако намерна и свесна. Прави бал вампира!

 3. Sam vrh Napredne stranke vrvi od Masona! Uticajni clanovi na medjunarodnom nivou poput Zorane MIhajlovic itd.. Tako da me od njih nista ne cudi ..

 4. Nije prvi put da Crkva sluzi samo za kao ikebana a ime sveca kao paravan iza koga se mulja i laze i krade…Al zasto se bas sad crkva pobunila pojma neam…a jos su tuzniji ovi sto naivno pricaju o nenamernim greskama i sabornosti.Sta ima svetlost s tamom?

 5. Na skupu je bilo i onih koji su obuveni u klompe pljeskali i oduševljeno se bacili u zagrljaj dobitniku povelje bez obzira što je pop Đura rekao da neće da dođe jer je tvrdio da smo grešni!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime