Veliko interesovanje za prezentaciju „Albanska golgota-100 godina kasnije“

0

U Narodnom muzeju Toplice juče je, na dan oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu, održana prezentacija ekspedicije „Albanska golgota-100 godina kasnije“. Učesnici ove ekspedicije Marko Nikolić, Nenad Mitrović, Nemanja Nešković i Marko Marković preneli su Prokupčanima svoje utiske i iskustva sa ovog, kako su rekli, hodočašća.

Oni su u zimu 2015. godine, tačno na stogodišnjicu povlačenja srpske vojske i dela naroda tokom Albanske golgote, pešaka prešli jedan od pravaca povlačenja – od Peći do Drača i Krfa, hodajući kroz albanske Prokletije, a onda se popeli i na Kajmakčalan, simbolično završavajući put prolaskom kroz „Kapiju slobode“, na mestu gde je srpska vojska probila front i oslobodila zemlju.

-Ko god je pohodio ostrvo Vido, Krf, Plavu grobnicu, mesto na kome pod morem spava 10.000 Srba, zna da je to hodočašće za svakog Srbina. Koliko god da je povlačenje preko Albanije strašan istorijski trenutak za Srbe, toliko je i svetao, jer su tada poslednji put bili kao jedan – rekao je Marko Nikolić.

Članovi ekspedicije planiraju da snime i dokumentarni film, koji bi mlađim generacijama preneo njihovo, odnosno iskustvo predaka, koji su rizikovali sve da bi Srbija opstala. Ovo je, inače, prvi put da je neko u čast srpskoj vojsci i narodu prešao ovaj put pešaka, bez logistike.

Organizator programa bili su Dom kulture i Narodni muzej Toplice, a prezentaciju je ispratio veliki broj posetilaca.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime