Višednevni kulturno zabavni program povodom Prokupačke gradske slave

0

Nizom kulturno zabavnih i sportskih manifestacija Prokupčani će i ove godine, tradicionalno obeležiti svoju gradsku slavu Sveti Prokopije, koja se u organizaciji Grada Prokuplja i crkve Sveti Prokopije svake godine obeležava 21. jula.

Slavske svečanosti počinju u subotu, 15. jula u 10 sati otvaranjem Likovne kolonije „Boža Ilić“, a nastavljaju se brojnim događanjima u okviru kojih će se održati i litija kroz grad, svečana slavska liturgija i akademija, kao i koncert na Trgu Topličkih junaka i tradicionalni vatromet.

Slavskim programom je predviđeno da se 16. jula u 8 sati na gradskom keju kraj reke Toplice održi tradicionalno takmičenje u ribolovu, a istog dana sa početkom u 12 sati na Trgu Topličkih junaka „Izložba automobila“, da bi se taj dan u 17 sati održalo i tradicionalno takmičenje u spremanju riblje čorbe na gradskoj Zelenoj pijaci na Carini.

U ponedeljak, 17. jula sa početkom u 11 sati u Narodnom muzeju Toplice održaće se izložba „Novac i bankarstvo Toplice“, a u 19 sati na Trgu Topličkih junaka „Festival sporta“.

U okviru obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, kao i svake godine u utorak, 18. jula sa početkom u 19 sati u Galeriji „Boža Ilić“ održaće se tradicionalni „Duhovni razgovori“, a u isto vreme na Trgu Topličkih junaka Festival sporta dok će u večernjim satima nakon toga sa početkom u 19 sati u Pešačkoj zoni takođe tradicionalno biti organizovana „Ulica darivanja” na kojoj će proizvođači hrane, pekari, poslastićari, mesari, trgovci i zanatlije deliti besplatno prolaznicima svoje proizvode.

Za sredu, 19. jula planiran je bogat i raznolik program koji će početi u 8 sati na Trgu Topličkih junaka, manifestacijom obeležavanja „100 godina košarke u Srbiji“, a nastaviti se u 12 sati u Narodnom muzeju Toplice promocijom monografije „Ratnici Gvozdenog puka“. Za 19.30 sati toga dana u Holu prokupačkog Doma kulture planirano je otvaranje izložbe slika sa „Ivanjdanske likovne kolonije“, a nakon toga sa početkom u 20 sati u svečanoj sali Doma kulture održaće se koncert klasične muzike gitariste Uroša Dojčinović i operske pevačice Tanje Andrijić.

U četvrtak, 20. jula sa početkom u 17.30 sati u porti crkve Svetog Prokopija organizovan je doček Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija koji će od 18 sati zajedno sa sveštenstvom prokupačkim i topličkim u čast slave Sveti Prokopije služiti svečenu liturgiju u okviru Navečerja slave i Praznično bdenije. Istog dana u 19 sati ispred crkve Svetog Prokopija krenuće Crkveno-svenarodna litija, koja će proći glavnim prokupačkim ulicama. Za 20 sati u Domu kulture zakazana je Prokopovdanska akademija i uručenje Plakete i Pohvalnica Svetog Prokopija, nakon čega će se sa početkom u 22 sata na Trgu Topličkih junaka održati i koncert Željka Samardžića koji će se završiti tradicionalno spektakularnim vatrometom u ponoć.

Slavske svečanosti u Prokuplju se završavaju na dan slave Sveti Prokopije u petak, 21. jula kada će Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenija slušiti prazničnu liturgiju u crkvi Sveti Prokopije sa početkom u 8 sati. Toga dana u 11 sati u Galeriji „Boža Ilić“ biće otvorena izložba pod nazivom „Slike o hrišćanstvu“, a za 19 na Trgu Topličkih junaka najavljen je bogat kulturno-umetnički program. Time će ujedno biti završeno i ovogodišnje višednevno obeležavanje slave Sveti Prokopije u gradu Prokuplju, koji po tom svecu nosi ime.

Organizatori pozivaju građane Prokuplja da uzmu učešće u svim slavskim svečanostima i da svojim prisustvom uveličaju taj najveći praznik koji svi zajedno proslavljamo u čast zaštitnika našeg grada velikomučenika Svetog Prokopija, čije mošti počivaju u prokupačkoj crkvi koja nosi njegovo ime.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime