Vlada Srbije omogućila slobodno kretanje vozila sa RKS tablicama kroz centralnu Srbiju

0

Vlada Srbija donela je juče odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

“Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244”, navodi se u tekstu disklejmera.

Odluka će se primenjivati od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava našeg naroda na KiM i omogućili slobodu kretanja.

“Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta”, naveo je on.

Na istoj sednici Vlade doneta je obavezujuća odluka za sve – da nema prelaska crvenih linija.

“Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije kao i cela vlada da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada”, rekao je on.

Petković je dodao da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KiM i nema članstva tzv. Kosova u UN, kao i organizacijama i agencijama sistema UN.

”Tablice čije smo krišćenje omogućili, kao i pre godinu dana lične karte nisu simbol državnosti”, rekao je Petković i podsetio da u svetu posotoje brojni primeri da se u jednoj državi koriste različite tablice kao što je to u Kini i Hong Kongu a reč je o jednoj kineskoj državi.

Dodao je da takav primer postoji u Italiji, gde različiti regioni koriste različite tablice.

Petković je rekao da i nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da žive, da opstanu i da se kreću.

“Koristi ih i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske, da bi došli do svojih svetinja i vernika”, naglasio je on i dodao da je takva situacija posebno južno od Ibra, gde ih koriste godinama.

“Ovom odlukom ćemo omogućiti našim ljudima da brže dođu do centralne Srbije i završe svoje obaveze brže, kao i brže kretanje vozilima saniteta, što je i najvažnije”, kazao je Petković.

Naveo je da je važno da istakne zbog, kako je rekao, ”svih dušebrižnika koji će napasti ovu odluku, a nemaju zbog čega”, da je ona rezultat njihovog dogovora iz 2011.

“Ni sada, kao ni tada ne priznajemo nezavisnost tzv. Kosova. O tome najbolje govori to što su se i posle te odluke prošle godine nastavili pritisci na Aleksandra Vučića i Beograd da prizna tzv. Kosovo, što nikada nećemo učiniti“, naveo je Petković.

Beograd je, podsetio je, apsolutno učinio sve kako bi sačuvao mir i stablnost i kako bi pre svega postigao napredak, i u dijalogu i u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

“Mi smo strana koja je aktivno učestvovala u primeni svih sporazuma i činimo sve kako bi zaštitili proces dijaloga jer na taj način štitimo živote Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, bez normalizacije odnosa teško je da se može govoriti o opstanku i ostanku Srba koji su svakoga dana pogođeni jednostranim potezima Aljbina Kurtija.

Podsetio je da je Beograd tražio ponavljanje izbora u četiri opštine na severu KiM, s obzirom da je Kurti organizovao nelegalne izbore, sa dugim cevima, po kontejnerima, a koje su Srbi bojkotovali.

“Tamo su sad okupacioni gaulajteri u opštinama gde više od 94 odsto čine Srbi. Ti lažni gradonačelnici ne predstavljaju srpski narod, ali svakodnevno donose odluke protiv srpskog naroda”, kazao je Petković.

Podsetio je i da Srbija traži formiranje ZSO, što Priština već 10 godina odbija.

“Kao što Kurti ćuti za izbore, tako ćuti za ZSO. Govori da će sa Rašićem pisati statut, a nema nikakva prava u to da se meša…”, kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Beograd je, naglasio je, poštovao sve sporazume i činio apsolutno sve da bi došlo do formiranja ZSO.

”Srbija je poštovala sve sporazume, uključujući i one koji su dogovorani i potpisivani u vreme prethodne vlasti, bivšeg režima, posebno sporazum o slobodi kretanja koji je Borko Stefanović dogovorio 2011. godine”, rekao je Petković.

Dodao je da je uz taj sporazum, u koji je uneta obaveza RKS tablica, prihvaćena kosovska lična karta, dozvola, i vremensko ograničeno trajanja UNMIK KS tablice je rezultat.

Naglasio je da je Kurti na osnovu tog sporazuma insistirao na reciprocitetu koji je doneo mnogo problema Srbima, pre svega na severu KiM, gde se i dalje zabranjuje kretanje Srbima sa KM takblicama.

Ne samo to, dodao je, Priština mesecima zabraanjuje i promet srpske robe koja treba da uđe na KiM, i time gazi i osnovne evropske principe o slobodi kretanja roba i usluga.

izvor: Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime