Voća ni za lek u Toplici ove godine

1

Zbog veoma niskih temperatura proteklog meseca, ove godine šljive, višnje, jagode, maline i ostalo voće, rodi će manje nego ikada do sada, procene su poljoprivrednih stručnjaka nakon aprilskih mrazeva koji će po svoj prilici desetkovati rod u Toplici.

Veoma niske temperature koje su se u noćnim i jutarnjim satima spuštale do čak -8 stepeni, napravili su pravu pustoš u šljivicima kako u blačkom, tako i u ostalim topličkim krajevima. Slično je i sa malinom, kupinom, jagodama i ostalim voćem.

Procene štete još uvek nisu napravljene, ali se nakon obilaska poljoprivrednih stručnjaka voćnjacima u Toplici procenjuje da je mraz desetkovao ovogodišnji rod.

Spasili su se samo oni retki koji su uložili u specijalne folije kojima su prekrivali zasade voća. Čak ni to u mnogim mestima nije spasilo voće jer su temperature bile veoma niske.

Ljubitelje žestoke kapljice ove godine čeka šok, pa će “vajditi” ono koji imaju zalihe od prošle ili prethodnih godina, a oni koji su očekivali zaradu od prodaje voća ostaće kratkih rukava.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime