Vojska Srbije gradi mostove i puteve nakon poplava

0

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, obišli su danas selo Donja Bresnica, gde pripadnici Vojske Srbije, od juče rade na mostu koji su uništile nedavne vremenske nepogode i onemogućile meštanima ovog sela da nesmetano rade na svojim obradivim površinama i obavljaju svakodnevne obaveze.

– Danas sam imao priliku da obiđem područje, koje je uslovno rečeno zahvaćeno vremenskim nepogodama od pre desetak dana. Jedna od lokacija je i ova u Topličkom okrugu u Prokuplju. Zatečen sam visinom i nivoom šteta, koje su načinjene ne samo u Prokuplju, već i u Blacu. Vremenski gledano, veoma kratka elementarna nepogoda, napravila je pustoš i veliku materijalnu štetu. Ono što je najbitnije jeste da ljudski životi u takvim momentima nisu bili ugroženi i da nema ljudskih žrtava, ali ni velike štete na materijanim dobrima, rekao je u Donjoj Bresnici, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Prema njegovim rečima, sanacija štete na putnim pravcima i sve ono što se tiče normalnog odvijanja života, jeste važan zadatak i Vojske Srbije.

– Ja sam danas ovde došao da u ime ministra, svoje lično ime, ali i svih pripadnika Vojske Srbije, iskažem određenu solidarnost i pružim podršku Prokuplju i građanima, da u ovoj teškoći, znaju da nisu sami. Vojska je uvek bila uz narod, a narod uz vojsku i mislim da je to nešto što je sasvim normalno i očekivano, istakao je Mojsilović.
On je dodao da će ovaj most, omogućiti meštanima sela, koji su odsečeni, da se vrate u normalne tokove života.

-Nisam ubeđen da će to biti preko noći, jer je normalizacija jedan proces koji bi trebalo da traje, ali sam siguran da će ovo što mi danas radimo ovde, u koordinaciji sa lokalnom samoupravom, u potpunosti omogućiti i olakšati način svakodnevnog funkcionisanja. Sa našim kapacitetima i efektivama stvorićemo uslove, koji će koliko toliko da olakšaju svakodnevicu svim ljudima koji ovde žive. Ne vidim nijednu prepreku da sve ono što možemo, i učinimo, i u datom momentu pomognemo lokalnoj samoupravi i stavimo se na raspolaganje, najpre ljudstvom, a onda i mehanizacijom, podvukao je načelnik

Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i dodao da pripadnici Vojske Srbije pomažu i u Blacu, gde je takođe teška situacija i gde su bujični potoci i poplave napravili veliku materijalnu štetu.

On je naveo da će meštani ovog sela veoma brzo moći da koriste most, koji je već u svojoj finalnoj fazi konstrukcije i biće stavljen u funkciju za koji dan.

Gradonačelnik Aleksandar Simonović je ovom prilikom naglasio da most, koji je porušen u skorašnjoj vremenskoj nepogodi, povezuje dva dela sela Donje Bresnice.

– Ovaj most će meštanima omogućiti da nesmetano dođu do svojih kuća i da život vrate u normalu. Ja sam bio sa meštanima sela Donja Bresnica i veče pre nego što je poplava odnela most. Pokušali smo da ga sačuvamo, međutim bila je toliko velika voda, da je to bilo nemoguće, rekao je gradonačelnik Simonović i zahvalio se Vojsci Srbije na podršci i pomoći. On je istakao da Vojska Srbije nije pritekla u pomoć, meštani ovog sela bi dugo morali da čekaju da se most završi.

– Pomoć Vojske Srbije i Ministarstva odbrane je nemerljiva u tom smislu. Za sve meštane, a posebno za 16 domaćinstava, koja se nalaze sa druge strane reke, normalizacija života ne može da čeka. Ima i privrednika koji koriste ovaj most, tako da je njegovo brzo postavljanje neophodno, dodao je Simonović.

On je istakao da Vojska radi i na saniranju posledica od poplava na putnoj infrastrukturi, kako bi stanovnici ovih sela mogli da obave i poljoprivredne radove, jer je, kako je naveo, u toku berba višnje, pa je izuzetno bitno da ljudi stignu do svojih njiva.

– Saradnja između civilnog društva i vojske na teritoriji grada Prokuplja je uvek bila odlična. Vojska nam je izašla u susret, tako što je odobrila korišćenje mehanizacije. Imamo 16 putnih pravaca od Beloljina do Gornje Bresnice. Ovde u Donjoj Bresnici, ono što je vojska prvo uradila jeste da je vratila reku u svoj tok, sada se radi na putevima u Gornjoj Bresnici, onda će se raditi u Кrnji Gradu, Beloljinu i Кondželju, gde takođe ima problema, a potom i neke gradske ulice. U saradnji sa vojskom, to ćemo da rešavamo, po prioritetu, zaključio je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime