Vrnjačka banja dobila i Most daljinar

0

Vrnjačka Banja je pored mostova Ljubavi i Matematike dobila još jedan tematski most, „Most daljinar,,. Ovaj most se nalazi ispred restorana Srbija, pored najlepše aleje lipa, koje je zasadio legendarni predsednik vrnjačke opštine Vojvoda Lune, krajem dvadesetih godina XIX veka.

Prema pričanju nekadašnjeg vrnjačkog sveštenika Save Petrovića, koji se bavio prikupljanjem dokumenata o starim Vrnjcima, poznati banjski konobar Nedeljko Neđa Ilić se mogao često videti na ovom mostu kako oko sebe okuplja goste pa im priča kolika je udaljenost od njega do velikih svetskih metropola.

On je znao još tih pedesetih godina XX veka tačnu kilometražu do gotovo svakog velikog svetskog grada.

– U želji da sačuvamo sećanje na ovog čoveka i njegov trud, ovaj most smo nazvali „Daljinar„, i na njega smo okačili table na kojima je tačna udaljenost do pojedinih svetskih metropola, kaže direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja Ivan Trifunović.

On se nada da će ovaj most posetiti veliki broj turista i da će slike sa njega da se pojave na mnogim društvenim mrežama kao lepa uspomena sa putovanja i boravka u Vrnjačkoj Banji.

– Ovo je nastavak akcije obeležavanja zanimljivih lokacija u Vrnjačkoj Banji, kaže Goran Karavesović iz Turističko informativnog centra.

On ističe da će u narednom periodu postaviti istorijsku info tablu ispred nekadašnjeg hotela Švajcarija ( danas Srbija), odakle je 1941. odveden najveći srpski izdavač i knjižar između dva rata Geca Kon u koncentracioni logor Trećeg rajha.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime