Vuku ni traga, ostao samo običaj vučarenja

0

U dolini Ribarske reke pod Jastrebcom juče i danas 300 lovaca iz gotovo cele Srbije jurilo je vuka, koji je ovdašnjim stočarima zadavao mnogo problema. Ali, kako saznajemo, još se niko od lovaca nije pohvalio da je u ovoj akciji ustrelio Jastrebačkog vuka.

Ostao je samo običaj vučarenja, koji je danas oživljen u selu Boljevac kod Ribarske Banje, kroz program pod nazivom „Pobratim vuk“.

Meštani ovog i susednih podjastrebačkih sela su kroz sneg i januarsku studen u povorci vučara, kao u neka davna vremena, na zanimljiv način obnovili paganski običaj, koji će prerasti u živopisnu tradiciju.

Boljevčani su odranog vuka napunili slamom i nabili na kolac , samo niko ne zna kad su ga i gde uhvatili, ali je vidno da su mu tako prepariranog na noge stavili štapove. Tako su ga pronosili kroz selo od kuće do kuće. Vučari su pevali pesme, a njihove reči su sugerisale domaćinu da ih daruje, jer vuk više neće napadati njihovu stoku…

U ovom starom običaju, koji je danas oživljen u Boljevcu , učestvovali su članovi Društva ,,Vukašin Vule Jevtić,, iz Rosice, KUD-a Ribarska Banja i meštani sela Boljevac. Medju gostima bili su i brojni lovci iz cele Srbije, učesnici “Jastrebačkog vuka 2015”. Organizatori manifestacije „Pobratim vuk“ bili su Društvo ,,Vukašin Vule Jevtić,, i Lovačko udruženje Kruševac sa sekcijom Ribare.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime