Za đake prvake besplatno udžbenici i rančevi od grada Prokuplja

0

PROKUPLJE: Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i član Gradskog veća za prosvetu, omladinu i sport Maja Ranđelović, danas su priredili prijem za direktore osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji grada Prokuplja, kako bi im uručili poklone za prvake. Budući školarci dobili su od Grada Prokuplja rančeve, majice i kačkete, a danas stižu i udžbenici.

-Potrudili smo se da vam pomognemo da i ova školska 2019/2020. godina počne bez ikakvih teškoća. Uvek smo brinuli o našoj deci, i to ćemo nastaviti i ubuduće. Ove školske godine će 400 prvaka od Grada Prokuplja po prvi put dobiti i besplatne udžbenike, pored poklona koje prvaci dobijaju od lokalne samouprave od 2016. godine. Za ovu namenu izdvojili smo oko tri miliona dinara i veoma nam je drago što ćemo obradovati buduće prvake, a njihovim roditeljima olakšati i smanjiti troškove školovanja, rekao je gradonačelnik Simonović.

On je istakao da će se lokalna samouprava i u godinama koje dolaze, truditi da osavremeni uslove rada i učenja u obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Prokuplja, i učiniti da one budu poput onih u najrazvijenijim opštinama i gradovima.

Govoreći o poklonu prvacima, koji se ogleda u besplatnim udžbenicima, gradonačelnik je istakao da je to jedna od mera populacione politike koju Grad Prokuplje sprovodi, a koja je u skladu sa politikom koju sprovodi Vlada Republike Srbije.

-Na ovaj način želimo da olakšamo roditeljstvo i učinimo ga jeftinijim. Ono što me je posebno obradovalo, jeste podatak da se u poslednje tri godine broj prvaka ne smanjuje. Nadam se da će taj broj iz godine u godinu biti veći. Mnogo smo ulagali proteklih godina i u seoske i gradske škole, počev od ulaganja u toalete, do ulaganja u same školske objekte. I u ovoj godini će se izvoditi značajni radovi na školskim objektima. U toku jeseni će biti raspisana javna nabavka za rekonstrukciju zgrade Gimnazije i Medicinske škole, što je najveći i najznačajniji projekat za naš grad. To je za nas jako važno, jer su to škole sa značajnim i velikim rezultatima đaka, ali i dugom tradicijom. Prošle godine je Gimnazija obeležila 110 godina postojanja. Ovaj objekat će biti kompletno renoviran, od krova, preko fasade do stolarije. Unutrašnjost zgrade će takođe biti uređena, elektroinstalacije zamenjene. Kroz ovaj projekat obuvaćen je i gradski bioskop, tako da ćemo dobiti i jednu modernu bioskopsku salu, naglasio je gradonačelnik Simonović i dodao da je pre nekoliko nedelja Gradu Prokuplju stigla i potvrda od Ministarstva prosvete da će u stoprocentnom iznosu finansirati izgradnju nove specijalne škole jer je postojeća u izuzetno lošem stanju.

-To je Osnovna škola „Sveti Sava“, škola za decu sa posebnim potrebama. Postojeća je u jako lošem stanju, a mi već radimo na izradi projekta i čim on bude završen prosledićemo ga Ministarstvu prosvete za finansiranje i nadam se da ćemo već na proleće uspeti da krenemo sa izgradnjom. Ovu školu pohađa najosetljivija grupa dece i želimo da im obezbedimo što bolje i lakše školovanje, podvukao je Simonović.

Većnica za obrazovanje Maja Ranćelović je istakla ovom prilikom da će Grad Prokuplje nastaviti da pruža podršku svojim učenicima tako što će ih nagrađivati putovanjima. Tako će svake godine neki novi školarci putovati na more, gde će se družiti i odmarati sa svojim drugarima.

-Prošle godine smo na more o trošku lokalne samouprave poslali devedesetoro dece, ove godine je taj broj bio duplo veći, što nam je izuzetno drago. Želimo da uvek budemo podrška mladim i talentovanim đacima i nadamo se da ćemo sledeće godine na ovaj način nagraditi još veći broj đaka, podvukla je Maja Ranđelović.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime