Za oporavak Župe potrebna milijarda dinara

0

Klizišta su za mnoge poljoprivrednike Župe velika nevolja. Vredni vinari i vinogradari, kao i proizvođači obojenog jagodičarskog voća se još nisu oporavili od prošlogodišnje gradonosne štete, a tada su od grada najviše štete od preko 200 miliona dinara imali Donje Rataje i Mrvoš, a štete od ovogodišnjih klizišta prema nepotpunim propcenama iznose više desetina miliona dinara. Od 11. marta do danas u Župi je evidentirano preko 70 klizišta, a javljaju se i nova. Za to, kao i za oporavak napukle putne mreže i sanaciju drugih infrastrukturnih objekata Župi je potrebna milijarda dinara.

Župljane , ipak, raduje to što su ovi vredni ljudi složni i što je politička situacija u Opštini Aleksandrovac jedna od najstabilnijih u Srbiji. O svemu tome, kao i nekim drugim pitanjima razgovarali smo sa predsednikom Opštine Aleklsandrovac dr Jugoslavom Stajkovcem.

– Situacija je na pojedinim mestima veoma kritična, jer je ugroženo više stotina hektara poljoiprivrednih parcela, a kao što je poznato, Župljani najvećim delom ostavuju egzistenciju od poljoprivredne proizvodnje- kaže dr Jugoslav Stajkovac.

Prema njegovim rečima najugroženije su tačke na državnom putu broj 207, od Aleksadrovca prema Jošaničkoj Banji, gde je nekoliko dana saobraćaj bio potpuno prekinut.

– Sada je taj putni pravac osposobljen za saobraćaj, ali se usporeno odvija na mestima gde su klizišta, koja su i dalje prisutna. Čekamo da se malo stabilizuje vreme kako bi moglo da se krene sa sanacijom. Ovaj putni pravac je ionako bio u lošem stanju, a klizišta su ga sad praktično i gotovo uništila na jedno desetak kilometara od Aleksandrovca, pa očekujemo da Javno preduzeće ,, Putevi Srbije,, sanira klizišta i da sredi taj putni pravac koji je veoma značajna komunikacija koja povezuje Moravsku i Ibarsku dolinu, kaže Stajkovac.

Pored ovih sedamdesetak klitišta, evidentirano je i na desetine šteta na objektima.

– Nekoliko kuća u Raklji i Donjim vratarima je neupotrebljivo za stanovanje, nekoliko ekonomskih objekata je uništeno, a i dalje traje prijavljivanje šteta na stambenim i ekonomskih objektima. Komisije su na terenu, pa konačnu procenu još nemamo, a sigurno je da se radi o nekoliko desetina miliona dinara. Normalno, da Opština Aleksandrovac neće biti u mogućnosati u narednom periodu da u potpunosti sama sanira klizišta, pa očekujemo pomoć od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kaže Stajkovac.

Njega, kao i sve Župljane , ipak, raduje što je političko bezbednosna situacija u Župi najstabilnija u Srbiji.

– Skupštine Opštine Aleksandrovac traju najviše pedesetak minuta, zbog konstruktivnosti u radu. Na vlasti u Aleksandrovcu su Grupa gradjana ,, Pokret za Župu,, i Demokratska stranka. U opoziciji su SPS i SNS, ali svi odlično sara]ujemo.Od formiuranja ove većine ni jedan poroblem nismo imali. Sve je u najboljem redu. Potpuna politička stabilnost, pa sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo politićki jedna od najstabilnijih opština u Srbiji, kaže dr Jugoslav Stajkovac.

Njega, takođe, raduje i što je pri kraju sanacija škola.

– Sanirali smo 28 školskih objekata, 16 domova kulture. U gotovo svim selima izgrađena je nova putna mreža, ostala su samo još dva sela da se priključe na vodovod sa Željina, kaže Stajkovac.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime