Za Trstenik više nema zime – tri miliona evra u grejanje na gas

0

U Ministarstvu rudarstva i energetike juče je potpisan Ugovor sa izvođačima radova na rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja u Trsteniku. Ovim ugovorom čija je vrednost oko 1.7 miliona evra, a koje obezbeđuje KFV Nemačka razvojna banka, u okviru ranije odobrenog Projekta revitalizacije sistema daljinskog grejanja i uz već uloženih 1.3 miliona evra od strane lokalne samouprave Trstenik će narednu grejnu sezonu dočekati sa energetski efikasnim i najsavrmenijim sistemom daljinskog grejanja u Srbiji.

Trstenik je dobio najviše bespovratnih sredstava u odnosu na sve druge gradove koji učestvuju u Projektu revitalizacije sistema daljinskog grejanja.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić ističe da će realizacijom ovog projekta biti rešen decenijski problem grejanja u Trsteniku.

– Sistem grejanja je višedeceniski problem. Zbog zastarelog i neefikasnog sistema grejanja građani Trstenika za svoj novac nisu dobijali adekvatnu uslugu, Javno preduzeće „Energetika“ poslovao je sa ogromnim gubicima, a budžet Opštine Trstenik je zbog toga trpeo ogromnaopterećenja. Da bismo stvorili efikasan sistem, mi smo pribegli stvaranju novog koncepta grejanja koji podrazumeva izgradnju novih savremenih kotlarnica koje za energent koriste prirodan gas i taj deo posla je već završen. Sada sledi faza kompletne rekonstrukcije toplovodne mreže i izgradnja podstanica koje će izvoditi konzorcijum Herc i Feniks i konzorcijum Štrabak Loktor sa kojima smo danas potpisali ugovor, kaže Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik.

On ističe da da će realizacija celokupnog projekta decentralizacije sistema daljinskog grejanja biti završena do početka nove grejne sezone kada će Trstenik u potpunosti preći na sistem grejanja na gas.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime